19 / 04 / 2024

İşyeri kira gelirleri!

İşyeri kira gelirleri!

2013 yılında elde edilen işyeri kira gelirleri için, gelirin yıllık brüt tutarı 26.000 TL' yi aşması halinde, Mart ayında yıllık gelir vergisi beyannamesi verilecek...





2013 yılında elde edilen işyeri kira gelirleri için, gelirin yıllık brüt tutarı 26.000 TL'yi aşması halinde, Mart ayında yıllık gelir vergisi beyannamesi verilecek. 


Ancak, yılda yaklaşık 114 bin 480 lirayı yani aylık yaklaşık 9 bin 540 lira civarındaki işyeri kira gelirleri için gelir vergisi ödenmeyecek, hatta üste "vergi iadesi alınabilecek". Vergi iadesi, işyeri kira ödemelerinden, yıl içinde yapılan "yüzde 20" stopajın mahsubundan kaynaklanıyor. 


VERGİ KESİNTİSİ 


İşyeri kirasının net olarak belirlendiği durumlarda, kiracının "netten brüte giderek" kiranın gayrisafi tutarını hesaplaması gerek. 

Mevzuata göre, kiracı, kira tutan üzerinden vergi kesintisi yapmak zorunda. Konut kiralarında böyle bir kesinti söz konusu değil. 


Kira tutarının net olarak belirlendiği durumlarda, kiracının net olarak ödediği kira, brüt kiranın yüzde 80'i oluyor. Yani, kiracı net kirayı ödedikten sonra bir de gelir vergisi ödeyecek. Yüzde 20 oranında olan bu kesinti ise brüt kira üzerinden hesaplanıyor. 

Netten brüte hesaplama ise; Brüt Kira = Net Kira/ 0,80 biçiminde yapılıyor. 


Kiracı, gelir vergisi stopajını, her ay ya da üç ayda bir "muhtasar beyanname" ile beyan edip, vergi dairesine yatırmak zorunda. Gayrimenkulünü kiraya veren kişinin, bu vergilerin beyan edilmeyişinden ya da vergi dairesine yatınlmayışından dolayı, herhangi bir sorumluluğu yok. 


YURT DIŞINDA YERLEŞİK OLANLAR 


Yurt dışında yerleşik olan vatandaşların, Türkiye'de elde ettikleri stopaja tabi tutulmuş kira gelirlerini, tutan ne olursa olsun beyan etmelerine gerek yok. 


İŞYERİNİN BEDELSİZ KİRALANMASI 


İşyerini bedelsiz olarak, oğluna, kızına, eşine, annesine, babasına, kardeşine, torununa, dedesine, büyükannesine tahsis edenler, emsal kira bedeli üzerinden kira geliri beyan etmek zorundadırlar. Yani, emsal kira uygulaması, konut kiralan ile işyeri kiralan açısından farklılık taşıyor. 


HEM İŞYERİ HEM DE KONUT KİRA GELİRİ OLANLAR 


Maliye Bakanlığı görüşüne göre; konut kirasının yanı sıra işyeri kira geliri de elde edenlerin; - Konut kira gelirinden istisna düşülecek, - İstisna sonrası tutar ile işyeri kira geliri toplanacak, - Bu tutar 26.000 TL'yi aşıyorsa, kira gelirinin tamamı beyan edilecek. Aşmıyorsa, yalnızca istisna sınırını aşan konut kira geliri beyan edilecek. 


Cem Barlas Arslan/ Hürses Gazetesi 


Geri Dön