20 / 04 / 2024

Kadastro harcı nereye ödenir?

Kadastro harcı nereye ödenir?

Kadastro işlemlerinde tapu siciline tescil edilen bazı gayrimenkullerde kayıtlı değer üzerinden harç ödemesi yapılıyor. Peki, kadastro harcı nereye ödenir? Kadastro harçları ne kadar?



Kadastro harcı nereye ödenir?

Kadastro işlemlerinde tapu siciline tescil edilen bazı gayrimenkullerde kayıtlı değer üzerinden harç ödemesi yapılıyor. Peki, kadastro harcı nereye ödenir?


02.07.1964 gün ve 492 Sayılı Harçlar kanununun 66. maddesi "Tapu ve Kadastro Harçları işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödenir" şeklinde olup, 67. maddesi ise Maliye Bakanlığının yetkili kıldığı ilgili kuruluşlara da ödeme yapılabiliyor.


Tapu ve Kadastro Dairelerinin harçları tahsil etme yetkileri bulunmuyor.


20 Seri No.lu Harçlar Genel Kanunu Tebliğinde mahallin icabına göre yetkili vergi dairesi veya yetkili vergi dairesinin ilgili banka şubesindeki hesabı ya da mükelleflere kolaylık sağlamak amacıyla malmüdürlüğüne ödenmesi hususunda Defterdarlıklara yetki verilmiştir.


Kadastro harçları 2015.

a)Tapuda murisi veya kendisi adına kayıtlı olup da kadastroda beyanname verenlere, tapulamada tespitte hazır bulunanlara ait gayrimenkullerin kadastrolanmasında veya tapulanmasında,(Binde 6,83)


b)Tapuda murisi veya kendisi adına kayıtlı olup da kadastroda beyanname vermeyenlere, tapulamada tespitte hazır bulunmayanlara ait gayrimenkullerin kadastrolanması veya tapulanmasında, (Binde 11,38)


c)Aslen senetsiz gayrimenkullerin zilyedi adına kadastrolanması veya tapulanmasında, beyanname verenler ile tespitte hazır bulunanlardan, (Binde 9,10)


d)Aslen senetsiz gayrimenkullerin zilyedi adına kadastrolanması veya tapulanmasında, beyanname vermeyenler ile tespitte hazır bulunmayanlardan, (Binde 13,66)


(Yukarıdaki fıkralar gereğince ödenecek harç miktarı her parsel için (15,80 TL)'den aşağı olamaz.)



Tapu ve kadastro işlemlerinde de nispi harçların en az miktarı (15,80 TL)'dir.


Kadastro tespitine itiraz süresi!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön