27 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi müteahhidin sorumluluğu!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi müteahhidin sorumluluğu!

Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, iki tarafa borç yükleyen karma nitelikli sözleşmeler arasında yer alıyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi müteahhidin sorumluluğu nedir?



Kat karşılığı inşaat sözleşmesi müteahhidin sorumluluğu!

Kat Karşılığı inşaat sözleşmelerinin resmi anlamda geçerlilik kazanabilmesi için noter huzurunda düzenlenmiş olması gerekiyor.  Noterde düzenlenen sözleşme gereği, arsa sahipleri ve müteahhit, kendilerine düşen kısımlara ait tapu kayıtlarına şerh yada ipotek koymaları gerekiyor. 


Bu sayede inşaat yapımı sona erene kadar yaşanabilecek hukuki sorunların önüne geçilmiş oluyor. Kat karşılığı inşaat sözleşmeleri, uzman hukukçular tarafından hazırlanması gerekiyor, aksi durumda sözleşme maddeleri ile bağlı kalınacağından, bir takım hak ihlalleri ile karşılaşılaşılabiliyor. 


Kat karşılığı sözleşmelerinin bir tarafında arsa sahibi, diğer tarafında ise yüklenici olarak ifade edilen müteahhit bulunuyor. Yüklenici, sözleşme konusu arsa üzerine, imar mevzuatına ve projesine uygun olarak, masrafları kendisine ait olmak üzere, arsa sahibi adına inşaat yapmayı, arsa sahibi ise yapılacak inşaata karşılık yükleniciye arsa payı ya da yapılacak binadaki bağımsız bölümlerden belirli bir bölümünü tapuda devir etmeyi taahhüt etmiş oluyor. Peki, Kat karşılığı inşaatlarda müteahhidin sorumlulukları neler?


Kat karşılığı inşaatlarda müteahhidin sorumlukluları!

Müteahhitin yapacağı inşaatı imar yönetmeliklerine ve inşaat tekniklerine uygun olarak yapma zorunluluğu bulunuyor, bununla birlikte seçimlik olarak binada kullanılacak malzemeler ve malzeme kaliteleride açıkca yazılması gerekiyor. İnşaata ne zaman başlanacağı ve ne zaman bitirilip teslim edileceğide sözleşmede açıkca yazılıyor.


Kat karşılığı inşaat sözleşmesinde inşaat süresi nasıl belirlenir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön