20 / 04 / 2024

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi karma sözleşmedir!

 Kat karşılığı inşaat sözleşmesi karma sözleşmedir!

Kat karşılığı inşaat sözleşmesi karma sözleşmedir. Bir taraftan müteahhidin yapacağı iş bakımından eser sözleşmesi olup diğer taraftan arsa sahibinin kat verme taahhüdü bakımından gayrimenkul satış vaadi sözleşmesidir



Boşuna zaman kaybı

Bir müteahhitle babam ve kardeşi anlaşmışlar, kat karşılığı inşaat yaptıracaklar. Önce sözlü anlaşıyorlar, sonra notere gidiyorlar ama noterde sözlü anlaşmanın tersi yazılıyor, babam ve kardeşi de yaşlı olduklarından bilmeden imzalıyor. Öğrenince önce vekaleti bitirdik ama müteahhit buna çok kızdı bir yıldır inşaatı başlatmıyor.

Yeni yasa bize bir hak tanıyor mu? • Ş.Ö.

Okuyucum haklı olarak dertli, yapılmasını ümit ettiği inşaat yapılmadığı gibi ihtilaf nedeni ile yapılması da yakınlarda mümkün görülmüyor. Şimdiden söyleyeyim işleri uzayacak. Çünkü sözleşme yapmak için notere gittiklerine göre aralannda geçerli bir sözleşme var. Parantez içinde söyleyeyim, kat karşılığı inşaat sözleşmesi karma sözleşmedir. Bir taraftan müteahhidin yapacağı iş bakımından eser sözleşmesi olup diğer taraftan arsa sahibinin kat verme taahhüdü bakımından gayrimenkul satış vaadi sözleşmesidir. Bu sözleşme noterde yapılma şartına bağlı olduğundan ve babanız da sözleşmeyi noterde yaptığından geçerli bir sözleşmedir. Ancak müteahhide verilen vekaletname sözleşmenin dışında bir olaydır. Sözleşme yürür ama vekaletname fesholunabilir, buna fesihten çok vekilin azledilmesi diyoruz. Dolayısı ile vekaletnamenin olmayışı sözleşmenin hükümlerinin ifasına mani değildir. Vekaletname arsa sahibinin adına belediyede, bazı idarelerde işlem yapma yetkisi verir. Bu olmasa da işleme arsa sahibi bizzat katılır ve işler yine yürür. Dolayısı ile vekaletten azil işin durması manasına gelmez. Ancak müteahhit sözleşmede taahhüt ettiği tarihte işe başlamazsa ve başladığı zaman taahhüt ettiği tarihte bitirme imkanı teknik olarak kalmamışsa sözleşenin feshini talep mümkündür. Bunun için dava açılır ve mahkemeden sözleşmenin feshi istenir. İşiniz biraz uzun sürecek derken bu davayı kastettim. Diğer okuyuculanm için de hatırlatayım: Böyle değerli bir işi lütfen bir meslektaşımın nezaretinde yapın. İş çıkmaza girdimi uzun zaman kaybedersiniz, bu olayda da olan budur.

Tamer Heper/Posta


Geri Dön