20 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm kredisi ne kadar 2015?

Kentsel dönüşüm kredisi ne kadar 2015?

Kentsel dönüşümde anlaşma yolu ile riskli binasını tahliye eden kimseler, binanın yeniden inşaatı veya güçlendirmesinin yapılması için kredi kullanabiliyor. Peki, kentsel dönüşüm kredisi ne kadar 2015?



Kentsel dönüşüm kredisi ne kadar 2015?

Kentsel dönüşümde anlaşma yolu ile riskli binasını tahliye eden kimseler, binanın yeniden inşaatı veya güçlendirmesinin yapılması için  Müteahhit Şirket bulunur. Tüm belediye projeleri hazırlatılır ve ilgili belediyeden ruhsat alınır.


Bu noktada kentsel dönüşümde birtakım finansal destekler bulunuyor. Riskli binanın yeniden inşaatı veya takviye güçlendirmesi için Bakanlık ile anlaşma sağlayan Bankalara  Kentsel Dönüşüm Kredisi için başvuruda bulunuluyor. 


Ayrıca malik ve kiracılar için kira yardımı da bulunuyor. Ancak kentsel dönüşüm kapsamında verilen Kira yada Yapım kredilerinden sadece biri kullanılabiliyor. Aynı anda 2 destekten de faydalanılamıyor.


Peki, kentsel dönüşüm kredisi nasıl alınır? Kentsel dönüşüm kredisi ne kadar 2015?


Kentsel dönüşüm kredisi açılabilmesi için, açılacak kredi azami miktarları ile kredinin tahsis öncelikleri; özel hesabın finansman durumu, proje büyüklüğü, inşaat maliyetleri, inşaatların bulunduğu bölgeler dikkate alınarak her yıl Bakanlıkça belirlenir ve ilan ediliyor.


Talep edilmesi halinde, Bakanlıkça belirlenen miktarların altında da kredi açılabiliyor.


Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında, bir hak sahibine, kullandırılacak finansmanda en fazla 100.000 TL'ye kadar konut yenileme finansmanında yıllık %4, işyeri finansmanında yıllık %3 kar oranı desteği sağlanıyor.


Bir hak sahibi, toplamda 500.000 TL'ye kadar kentsel dönüşüm kapsamında kredi hakkından faydalanabiliyor. Bir adet konut /iş yeri için bu 100.000 TL, güçlendirme kredilerinde ise 50.000 TL olarak sınırlandırılmıştır.


Kredi başvuruları ve kullandırılması

(1) Özel hesaptan kredi kullanmak isteyen hak sahiplerince, bulundukları yerdeki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine başvurulur.


(2) İl Müdürlüklerince incelenen kredi başvurularından uygun görülenler onaylanmak üzere Bakanlığa gönderilir.


(3) Onaylanan kredi karşılığında Bakanlıkça belirlenen miktarda değerler teminat olarak alınır ve kredi kullananlar ile Bakanlık arasında borçlanma sözleşmesi düzenlenir. Bu sözleşmeler borçluların gayrimenkullerinin tapu kayıtlarının ve bağımsız bölümlere ait bilgileri, kredi borcu ve kredi şartları ile gerekli görülecek diğer bilgileri içerir. Düzenlenen sözleşmeler üzerinden gerekli ipotek tesis ve tescil işlemleri yapılır.


(4) Konutunu veya işyerini kendi imkânları ile yapmak isteyenlere açılan kredinin yüzde yirmi beşi peşin olarak, geri kalanı da üç eşit taksitte inşaatın ilerleme oranı dikkate alınarak, özel hesaptan hak sahibinin hesabına aktarılır.


(5) İşyeri ya da konutunu edinmek isteyenlere kredi kullandırılması halinde düzenlenen sözleşmeler üzerinden gerekli ipotek tesis ve tescil işlemlerini müteakip toplu olarak ödeme Özel Hesaptan hak sahibinin hesabına aktarılır.



Bina ortak karar protokolü maddeleri!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön