20 / 04 / 2024

Kira artış oranı şartları!

Kira artış oranı şartları!

Kira bedelinde yapılacak zammın Borçlar Kanunda belirtilen sınır içerisinde hesaplanması gerekiyor. Peki, kira artış oranı şartları nelerdir? Kira artışı hesabı hangi kurala göre yapılır?



Kira artış oranı şartları!

Kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Kira bedelinde yapılacak zammın da Kanunda belirtilen sınır içerisinde hesaplanması gerekiyor.


Mesken ve işyerinde kira artış oranları farklı hesaplanıyor. Meskende kiracıya üretici fiyat endeksir oranlarında zam yapılırken, işyerinde bu kural 2020 yılına kadar uygulanmıyor.


II. Belirlenmesi

MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir.


Üretici fiyat endeksi, her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından belirleniyor. Ocak dönemine ait yurt içi üretici fiyat endeksi oranları 3 Şubat 2015 tarihinde açıklanmıştı. Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %0,33 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %0,33 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,28 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %9,59 artış gösterdi.


Şubat dönemine ait kira artış oranları ise 3 Mart'ta açıklanacak.


10 soruda yeni kira düzenlemesi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön