19 / 04 / 2024

Yıllık kira artış oranı nedir?

Yıllık kira artış oranı nedir?

Kiralama işlemlerinde bir yıllık sürenin dolması halinde, gündeme konu olan husu "Yıllık kira artış oranı" oluyor. Buna göre yıllık kira artış oranı nedir? Yıllık kira artış oranı nasıl hesaplanır?



Yıllık kira artış oranı nedir?

Yıllık kira artış oranı, bir yıllık kiralama sürelerinin dolması halinde gündeme geliyor. Kira sözleşmelerinin yenilenmesi halinde, yapılacak kira artışı "yeni kira bedeli" oluyor.


Peki yıllık kira artış oranı nasıl hesaplanır? Yıllık kira artışları, Üretici Fiyat Endeks oranları baz alınarak yapılıyor. Söz konusu enflasyon oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından resmi internet sayfasında yayımlanıyor.


Bu ay TÜİK'in yayımladığı enflasyon oranlarına göre yıllık kira artış oranları yüzde 3,58 artış gösterdi. Buna göre bu ay yenilenen kira sözleşmelerinde kira bedellerindeki artışlar yüzde 3,58 oranından yüksek olamayacak.


Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE), 2013 yılı Eylül ayında bir önceki aya göre %0,88, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,43, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,23 ve on iki aylık ortalamalara göre %3,58 artış gösterdi. Aylık değişim; tarımda %-2,78, sanayide %1,58 olarak gerçekleşti.


Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler; kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri (%6,10), büro makineleri imalatı (%3,49), ham petrol ve doğalgaz çıkarımı (%3,38) alt sektörleridir. Buna karşılık tıbbi, hassas ve optik aletler imalatı (%-1,45), basım ve yayım (%-0,81), ağaç ve mantar ürünleri imalatı (%-0,71) bir ay önceye göre endekslerin en fazla gerilediği alt sektörler oldu. 



Kira artış oranları Eylül 2013!
Kira artış oranları Ağustos 2013!
Kira artış oranları Temmuz 2013!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön