27 / 04 / 2024

Yıllık kira artış oranı 2016 nedir?

Yıllık kira artış oranı 2016 nedir?

Ev ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında anlaşılan kira bedeli, sözleşmenin uzaması halinde zamlanıyor. Yapılan bu zam, yıllık olarak uygulanıyor. Peki, yıllık kira artış oranı 2016 nedir?



Yıllık kira artış oranı 2016 nedir?

Ev ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracı arasında anlaşılan kira bedeli, sözleşmenin uzaması halinde zamlanıyor. Yapılan bu zam, yıllık olarak uygulanıyor.


Kanunen ev ve işyerleri kiralamalarında bu zam hesaplaması farklı şekillerde hesaplanıyor. Peki, yıllık kira artış oranı 2016 nedir? Kira artış oranı nasıl hesaplanır?


Borçlar Kanunu gereğince evdeki kiracıya yapılacak zam üretici fiyat endeksi oranlarında oluyor. ÜFE oranlarından on iki aylık ortalamalar baz alınarak zam yapılıyor. Bu oranlardan yüksek yapılan zamlar geçerli kabul edilmiyor.


Ancak işyerleri için ÜFE sınırlaması bulunmuyor. Kanun kapsamında yapılan düzenlemeler gereğince bu kural 2020 yılına kadar işyerleri için uygulanmıyor.


Bu süre içerisinde işyeri sahipleri sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile istediği oranda zam yapabiliyor. Hesaplamalarda kullanılan enflasyon oranları, her ay TÜİK tarafından açıklanıyor.


Yıllık kira artış oranı 2016..

Sözleşmesi Mart ayı itibariyle yenilenen kiralamalarda ÜFE'ye göre en fazla yüzde 5,61 oranında zam yapılabilecek. Buna göre kira bedeli 1000 TL olan kiracılar, yeni kira döneminde 1056,1 TL ödeyecek.




Enflasyon oranları Mart 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön