29 / 03 / 2024

Yıllık kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Yıllık kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Genellikle senelik olarak düzenlenen kira sözleşmeleri, tarafların fesh etmemeleri halinde sürenin bitiminde yenilenmiş oluyor. Peki, yenilenen kira sözleşmesinde yapılacak yıllık kira artış oranı nasıl hesaplanır?



Yıllık kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesi ile, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlenmiş oluyor.


Genellikle senelik olarak düzenlenen kira sözleşmeleri, tarafların feshetmemeleri halinde sürenin bitiminde yenilenmiş oluyor. 


Sözleşmede yer alan aynı şartlar, yeni kira döneminde de geçerli olurken; mal sahibine zam isteme hakkı doğmuş oluyor. Mal sahibi yenilenen kira döneminde yıllık olarak kira artışı yapabiliyor.


Ancak bunu yaparken de Kanunda belirtilen esaslara uymakla yükümlü oluyor. Kanunen meskenlerde dönemin ÜFE oranlarına göre zam yapılması gerekirken; işyerlerinde 2020 yılına kadar sözleşme serbestisi uygulanıyor. Peki, meskende yıllık kira artış oranı nasıl hesaplanır? İşyerinde yıllık kira artış oranı nasıl hesaplanır?


Meskenlerde yıllık kira artışı örneği..

Kira artış hesabında kullanılan ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Açıklanan oranlardan bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı hesaplamada kullanılıyor. Buna göre Nisan ayında yüzde 3.41 oranı kullanılıyor.


İşyerlerinde yıllık kira artışı örneği..

İşyeri kira sözleşmesinde belirlenen kira artış oranında zam yapılıyor. Bu oranın belirtilmemesi halinde mal sahibi kira bedeline istediği oranda zam yapabiliyor.


Enflasyon oranları Mart 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön