20 / 04 / 2024

Kira artış oranı neye göre belirlenir?

Kira artış oranı neye göre belirlenir?

Kira sözleşmenizin sonuna geldiğinizi ancak, sözleşmenizin devam edeceğini farz edelim. Bu durumda kiranız ne kadar artacak? Kira artış oranı neye göre belirlenir? İşte kira artış oranları...



Kira artış oranı neye göre belirlenir?

Kira artışı, kira sözleşmelerinin yenilenmesi durumunda söz konusu oluyor. Kira sözleşmelerinin yenilenmesi ile yeni kira sözleşmesi döneminde kira bedeline belli bir oranda zam uygulanıyor. Peki kira artış oranı neye göre belirlenir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Kira sözleşmeleri ve kira bedellerinin artışı ile ilgili yapılan yasal düzenlemelere göre kira artış oranları ÜFE'ye bağlanıyor. Buna göre kiralar, belirlenen ÜFE oranlarından yüksek olarak hesaplanamıyor.


Söz konusu üFE oranları, her ay TÜİK'in resmi internet sitesinde yayımlanıyor. Buna göre kira artış oaranları Üretici Fiyat Endeksi oranlarından fazla olamıyor.


Üretici Fiyatları Endeksi; belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurtiçine satışa konu olan ürünlerin,üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişikliklerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Ekim ayında kira sözleşmeleri dolan; ve yenilenen sözleşmelerde nasıl bir artışın meydana geleceği yarın TÜİK'in sayfasında yayımlanacak oranlar ile belirlenecek.


Eylül ayında kira sözleşmeleri dolan ve yenilenen sözleşmeler için kira artışı yüzde 3,58 oranı olarak belirlenmişti.



Kira artış oranları Eylül 2013!
Kiralar neye göre artırılır?


Geri Dön