20 / 04 / 2024

Kira zammı neye göre belirlenir?

Kira zammı neye göre belirlenir?

Kira dönemi sonunda bir fesih bildirimi olmaması halinde aynı koşullarda bir seneliğine daha yenilenmiş kabul ediliyor. Yeni dönemde kiraya zam yapılıyor. Peki, yıllık kira zammı neye göre belirlenir?



Kira zammı neye göre belirlenir?

Gayrimenkul kiralamalarında tarafların imzaladığı sözleşme süre sonunda sona ermiyor. Aksine herhangi bir fesih bildirimi olmaması halinde aynı koşullarda bir seneliğine daha yenilenmiş kabul ediliyor.


Yenilenen kiralamalarda kira bedeline yıllık zam yapılıyor. Kiracıya yapılacak bu yıllık zam hesabı mesken ve işyerlerinde farklı yapılıyor.


Meskenlerde kira zammı neye göre belirlenir?

Kanunen meskenlerde kira zammı hesaplamasının dönemin üretici fiyat endeksi oranlarına göre yapılması gerekiyor. Bu enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Örneğin; Temmuz 2015 dönemine ait enflasyon verilerine göre yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,25 arttı


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,25 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,49 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,73 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %6,74 artış gösterdi.


Buna göre, bir önceki yılın aynı ayına göre oran olan "%6,73" Temmuz ayında yenilenen kiralama hesaplamalarında kullanılacak.


İşyerinde kira zammı neye göre belirlenir?

İşyerlerinde yenilenen kira sözleşmeleri için mal sahibi kiraya istediği oranda zam yapabiliyor. Bunun nedeni ise ÜFE zorunluluğun kanunda yapılan bir düzenleme ile işyerleri için 2020 yılına ertelenmesi.


Buna göre işyerindeki kiracıya sözleşmede yazan oranlara bağlı kalmak şartı ile zam yapılabiliyor.


Enflasyon oranları Temmuz 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön