26 / 04 / 2024

Kira bedeli artış oranı hesaplama 2015!

Kira bedeli artış oranı hesaplama 2015!

Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracının kira süresi boyunca kira bedelini zamanında ve eksiksiz ödemesi gerekiyor. Yenilenen kiralamalarda kiracıya zam yapılıyor. İşte kira bedeli artış oranı hesaplama 2015 formülü..



Kira bedeli artış oranı hesaplama 2015!

Mesken ve işyeri kiralamalarında kiracının kira süresi boyunca kira bedelini zamanında ve eksiksiz ödemesi gerekiyor.


Kira sözleşmesinin kira dönemi sonunda yenilenmesi halinde, kiracıya belli koşullarda zam yapılabiliyor. Kanunen mesken kiracılarına enflasyon oranlarına göre zam yapılırken; işyeri kiracılarına ise sözleşmeye bağlı kalmak şartı ile zam yapılıyor.


Borçlar Kanunu gereğince Kira bedeli artış oranı hesaplamalarında üretici fiyat endeksi oranları kullanılıyor. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan ÜFE oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı hesaplamada kullanılıyor.


Geçtiğimiz ay; Aralık 2014 dönemine ait Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi ve Tüketici Fiyat Endeksi oranları, 5 Ocak 2015 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre %0,76 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,36 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %6,36 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %10,25 artış gösterdi.


Buna göre Ocak 2015'te mesken kiracılarına en fazla %6,36 oranında zam yapıldı.


Kira bedeli tespit davası nasıl açılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön