20 / 04 / 2024

Kira depozitosu damga vergisi!

Kira depozitosu damga vergisi!

Kiralama işlemlerinde ödenen kira depozitosu, damga vergisine tabi tutuluyor mu? İşte kira depozitosu damga vergisi ile ilgili esaslar ile kira depozitosu ile ilgili kanun hükümleri...



Kira depozitosu damga vergisi!

Kira depozitosu, ev sahibine verilen güvence parası olarak karşımıza çıkıyor. Kira depozisotu en fazla 3 kira parası kadar alınabiliyor. Kira depozitosu, sözleşmenin son bulması ve sözleşmede belirtilen demirbaşlara yönelik olumsuz bir durumun olmaması halinde, depozito kiracıya geri ödeniyor.


Ancak, son kira bedelinin ödenmemesi ve demirbaşlar zarar gelmiş olması halinde ya da badana ve tamiratın yapılarak bırakılmaması halinde bu giderler, depozitodan düşülüyor.


Kiralama depozito ile ilgili olarak merak edilenler arasında "kira depozitosu damga vergisi" hususu da yer alıyor. "Kira depozitosu için damga vergisi ödenir mi?" sorusunun yanıtı şu şekilde cevaplanıyor:


Depozito kira bedeli olmaması nedeni ile damga vergisine konu olmuyor. Kira depozitosu ile ilgili yasal hükümler Türk Borçlar Kanunu kapsamında 342. maddesinde şu şekilde sıralanıyor:


Kiracının güvence vermesi

MADDE 342- Konut ve çatılı işyeri kiralarında sözleşmeyle kiracıya güvence verme borcu getirilmişse, bu güvence üç aylık kira bedelini aşamaz.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırır, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo eder. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebilir.


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının istemi üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlüdür.




Kira depozitosu nasıl geri alınır?
Kiracı Depozito Kanunu!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön