26 / 04 / 2024

Kira gelirleri için beyanname verme süresinin son günü 31 Mart!

Kira gelirleri için beyanname verme süresinin son günü 31 Mart!

Kira gelir vergisi mükelleflerinin beyanname verme süresi normal şartlarda bugün 25 Mart 2015 tarihinde sona erecekti. Ancak, kira gelirleri için beyanname verme süresinin son günü 31 Mart oldu...



Kira gelirleri için beyanname verme süresi!

Kira gelir vergisi mükelleflerinin beyanname verme süresi normal şartlarda bugün 25 Mart 2015 tarihinde sona erecekti. Ancak, bu süre Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre uzatıldı.


23.03.2015 tarih ve VUK-72 / 2015 -2 sayılı Vergi Usul Kanunu Sirküleri uyarınca; Kira gelirleri için beyanname verme süresinin son günü 31 Mart oldu.


Mükellefler önümüzdeki 6 gün içerisinde de kira gelirleri için beyanname verebilecek.


İki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinde ilk taksit ödemeleri de 31 Mart'ta sona eriyor. Verginin ikinci taksiti Temmuz ayında ödeniyor.


Vergi; Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için); Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak; Anlaşmalı bankalardan; Tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.


Kira gelir vergisi beyanname verme sınırları:

Beyana tabi geliri sadece gayrimenkul sermaye iradından ibaret olan

mükelleflerden;


-Bir takvim yılı içinde elde ettiği konut kira geliri, istisna tutarını (2014 yılı için 3.300 TL) aşanlar,


-İşyeri kira gelirleri üzerinden vergi kesintisi yapılanlardan, kira gelirlerinin brüt tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 27.000 TL) aşanlar,


(Beyanname verme sınırı olan 27.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınacaktır.)


-Bir takvim yılı içinde mal ve hakların kiralanmasından elde edilen gelirlerden kesinti ve istisna uygulamasına konu olmayan ve tutarı beyanname verme sınırını (2014 yılı için 1.400 TL) aşanlar  yıllık beyanname vereceklerdir. Beyannameler vergi dairesine gidilerek verilebildiği gibi, önceden hazırlanmış kira beyanname sistemi ile internet üzerinden verilebiliyor.



Yıllık beyannamede indirilecek giderler!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön