25 / 04 / 2024

Kira gelir vergisi ödemeleri için son gün 31 Mart!

Kira gelir vergisi ödemeleri için son gün 31 Mart!

Gelir vergisi kanunu gereğince, mal sahiplerinin kiraya verdiği konut ve işyerinden elde ettikleri gelir vergiye tabi tutuluyor. Kira gelir vergisi ödemeleri için son gün 31 Mart!



Kira gelir vergisi ödemeleri için son gün 31 Mart!

Gelir vergisi kanunu gereğince, mal sahiplerinin kiraya verdiği konut ve işyerinden elde ettikleri gelir vergiye tabi tutuluyor. Bu vergi bir önceki takvim yılı içerisinde elde edilen kira geliri için ödeniyor.


2013 yılında elde edilen gayrimenkul kira gelirlerinin istisna bedelini aşması durumunda ödenmesi zorunlu olan kira gelir vergisi için ilk taksit ödemeleri bitmek üzere.


Senede iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinde ilk taksit ödemeleri için son gün 31 Mart.


Vergi beyanname verme süresi ise bugün sona eriyor. Bugün mesai bitimine kadar hala beyanda bulunmamış vergi mükelleflerinin beyanname vermeleri gerekiyor.


Kira gelir vergisi rehberine göre; 2013 yılı içerisinde tahsil etmiş olduğu toplam konut kira geliri 3.200 TL üzeri olanlar beyanname vermek zorundadırlar.


2013 yılı için 3.200 TL istisna uygulanacaktır. Bu istisnadan sadece konut kira geliri elde edenler faydalanabilecektir.


Bu istisna sadece tek konut için uygulanacak olup birden fazla konut kirası elde edenler için istisna kira gelirleri toplamına bir defa uygulanacaktır.


Bir konuta birden fazla kişinin ortak olması halinde ise bu konuttan elde edilen kira geliri için her bir ortak söz konusu istisnadan ayrı ayrı yararlanabilir.


Sadece mesken kira geliri elde etse bile ticari, zirai veya mesleki kazancından dolayı mükellefiyeti bulunanlar istisnadan faydalanamayacakları gibi bu sistemden de faydalanamazlar.



Mesken kira gelir vergisi rehberi 2014!



Geri Dön