18 / 04 / 2024

Kira kontratı damga vergisi 2015!

Kira kontratı damga vergisi 2015!

Kira sözleşmesi damga vergisi mülkün kiralama işlemi sırasında imzalanan kira akdi için vergi dairelerine ödenen vergi olarak tanımlanıyor. İşte, kira kontratı damga vergisi 2015!



Kira kontratı damga vergisi 2015!

Kira kontratı; kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor. 


Noterde yapılan kira kontratları karşılığında tarafların damga vergisini ödemesi gerekiyor. Damga vergisine  tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlerle, bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine devrine veya bozulmasına ilişkin mektup ve şerhler de Damga Vergisine tabi tutuluyor. 


Damga Vergisinin mükellefi kağıtları imzalayanlar olarak karşımıza çıkıyor. Kira kontratı damga vergisi beyannamesi sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren on beş gün içerisinde vergi dairelerine beyan edilmesi gerekiyor. 


Bir sayfadan fazla olarak düzenlenen kira kontartlarında her sayfa için ayrı ayrı, aynı oranda damga vergisi ödemesi talep ediliyor. Damga vergisini, sözleşmeye taraf olan kişilerden, herhangi birisinin ödemesi yeterli oluyor. 


Kira kontratı damga vergisi 2015!

Her yıl belirlendiği gibi bu yılda kira kontratı damga vergisi yeniden belirlendi. Kira kontratı damga vergisi oranları 30 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ ile yayınlandı. 2015 yılı için, mukavele süresine göre kira bedeli üzerinden Binde 1,89 oranında belirlendi.


Kefilli kira sözleşmelerinde ise ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.


Kira kontratı damga vergisini kim öder?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön