24 / 04 / 2024

Kiracı kira ödemezse ne yapılır?

Kiracı kira ödemezse ne yapılır?

Kira sözleşmesini imzalayan kiracının kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemesi gerekiyor. Peki, kiracı kirayı ödemezse ne yapılır? Kiracıya ihtarname nasıl çekilir? İşte yanıtı..



Kiracı kira ödemezse ne yapılır?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Kira sözleşmesini imzalayan kiracını kira bedelini zamanında ve eksiksiz bir şekilde ödemesi gerekiyor. Peki, kiracı kirayı ödemezse ne yapılır?


Kiracının kira bedelini ödememesi halinde, kiracıya kirayı ödemesi için ihtar gönderilebiliyor. Bu ihtar sonucunda, kiracının kira bedelini tekrar ödememesi halinde ikinci bir ihtarname gönderilebiliyor.


Böylece bir kira dönemi içinde gönderilen iki haklı ihtarname ile kanunlar gayrimenkul sahibine tahliye hakkı verdiği için, yasal olarak evin tahliyesini istenebiliyor.


Ayrıca kiracının borcunu ödememesi halinde ihtar çekmeden icra takibi de başlatılabiliyor. İcra dairesi yolu ile borçluya ödeme emri gönderiliyor. Bu ödeme emrinden sonra 30 gün içinde borcun tahsili isteniyor. Ancak söz konusu süre zarfı içinde borç ödenmezse, yine kanunlara göre ev sahibi evin tahliyesini isteyebiliyor. Peki nasıl olur?


30 gün içinde tahsilin gerçekleşmemesi halinde, ev sahibi tekrar icra müdürlüğüne giderek, tahsilin gerçekleşmediğini evin tahliyesini istediğini belirtiyor. 


Eğer kiracının kira bedelini ödeyememe hususunda mücbir bir nedeni yoksa kanunen evin tahliyesi ve paranın tahsili isteniyor.



Kira sözleşmesinde damga vergisi oranı nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön