20 / 04 / 2024

Kiracının evi tahliye şartları!

Kiracının evi tahliye şartları!

Gayrimenkul sahibinin kiracısının tahliyesini isteyebilmesi için bazı şartlar gerekiyor. Bu şartlar Borçlar Kanunu'nda anlatılıyor. Peki, Kiracının evi tahliye şartları neler? Kiracının evi tahliyesi için gerekçeler neler?




Kiralanan gayrimenkulün kira süresi dolmadan yapılan tahliyede ev boşaltılmış olsada sözleşme süresi bitmediği için kiracı ilşikisi kesilmiyor. Kiracı evi istediği gibi tahliye edemediği gibi ev sahibide kiracısını istediği zaman evden çıkaramıyor.  Taşınmaz sahibinin kiracısını tahliye edebilmesi için haklı şartlarının bulunması gerekiyor. 


Ancak bugünden itibaren ev sahipleri on yıllık kiracıları hiçbir gerekçe göstermeden evden çıkarabiliyorlar. On yıllık kiracıları evden çıkarılabilmesi için üç ay önceden haber verilmiş olması gerekiyor. Bunun dışında diğer kiracıların evi tahliye şartları aşağıda yer alıyor.


Kiracının evi tahliye şartları!


-Taşınmazı kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut ya da işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa,


-Kiralananın yeniden inşası veya imarı amacıyla esaslı onarımı, genişletilmesi ya da değiştirilmesi gerekli ve bu işler sırasında kiralananın kullanımı imkânsız ise,


belirli süreli sözleşmelerde sürenin sonunda, belirsiz süreli sözleşmelerde kiraya ilişkin genel hükümlere göre fesih dönemine ve fesih bildirimi için öngörülen sürelere uyularak belirlenecek tarihten başlayarak bir ay içinde açacağı dava ile sona erdirebiliyor ve evin tahliyesini isteyebiliyor.


Kiracının ev tahliyesi şartlarını sağladığında ev sahibi kiracıya tahliye davası açabiliyor. Ev sahibinin ralebi doğrultusunda kiracıya icra takibi uygulması yapılabilyor. Takip talebi, genel haciz yolundaki gibi dolduruluyor.Bu takip yolunda alacaklı kiracıdan iki şeyi talep edebilliyor. Ödenmeyen kira bedellerinin ödenmesi (haciz) ve kiracının taşınmazı tahliyesini isteyebiliyor. 


Kiracının evi erken tahliye etmesi!


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön