20 / 04 / 2024

Köylerde kentsel dönüşüm kredisi!

Köylerde kentsel dönüşüm kredisi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, köylerde yaşam kalitesini yükseltmek için köylerde kentsel dönüşüm çalışmalarına başladı. Peki, köylerde kentsel dönüşüm kredisi verilir mi?



Köylerde kentsel dönüşüm kredisi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, köylerde yaşam kalitesini yükseltmek için köylerde kentsel dönüşüm çalışmalarına başladı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından köysel dönüşüm kapsamında kamu tarafından üst yapı ve altyapılar planlanacak, bunlara ilişkin yasal düzenlemeler ve alınacak ekonomik önlemler ile yeni yerleşim alanlarında internet kafe alanı, köy meydanı, köy konağı, spor tesisi gibi sosyal tesisler yapacak.


Binalarla sınırlı kalmayan köysel dönüşüm projesinde, ambar olarak kullanılan serenderlerin ve köy konaklarının da bu kapsamda aslına uygun bir şekilde inşa edilmesi ve yapılacak olan dönüşümde o yörenin kimliğine ve dokusuna aykırı adımlar atılmaması hedefleniyor. 


6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında köylerde yapılacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarında hak sahiplerine kira ve kredi yardımı yapılabiliyor. 


Köylerde kentsel dönüşüm kira yardımı...

- Nüfusu 300 binin altındaki yerleşim yerlerinde 425 lira,

- Nüfusu 500-750 bin arasında değişen şehirlerde 535 lira,

- Nüfusu 750 bin- 2 milyon arasında değişen şehirlerde 590 lira,

- Nüfusu 2-4 milyon arasındaki şehirlerde ise 640 lira.

 

Köylerde kentsel dönüşüm uygulamasında, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılacak dönüşümlerde; riskli yapı tespitinin yapılması veya riskli alanın ilan edilmesi halinde her bir bağımsız birim için konut veya işletme yapılması amacıyla kredi veya kira yardımı verilebiliyor. 


Bakanlık, kentsel dönüşüm kapsamında evini yıktırıp yöresel tarzda yeniden yaptıranlara 10 bin lira teşvik verecek. Şehir merkezlerinin yanı sıra köylerde de yöresel mimariyle ev yapanlar aynı teşvikten yararlanabilecek.


Köylerde kentsel dönüşüm var mı?



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön