16 / 04 / 2024

Kredili evde tapu masrafı!

Kredili evde tapu masrafı!

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olan kişilerin tapu işlemleri için taşınmazın bağlı olduğu belediyeye başvuru yapılması gerekiyor. Peki, kredili evde tapu masrafı ne kadar?



Kredili evde tapu masrafı!

Konut kredisi kullanarak ev sahibi olan kişilerin tapu işlemleri için taşınmazın bağlı olduğu belediyeye başvuru yapılması gerekiyor. 


Banka tarafından konut kredisi sözleşmesinin kabul edilmesi ile, tapu dairesine gidiliyor. Tüketici bizzat tapu dairesine gitmek yerine emlakçıya veya başka birine vekalet verebiliyor, işlerini onun yerine başkası halledebiliyor. Tapu dairesine şu belgelerle gidilmesi gerekiyor;


* Satışı gerçekleşecek taşınmaza ait tapu senedi

* Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları 

* Satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları

* Satışı yapılacak olan taşınmaza ait ilgili belediyeden alınmış emlak beyan değerini gösteren belge

* Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçesi


Kredili evde tapu masrafı!

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde, birtakım masrafların ödenmesi gerekiyor. Bu süreçte emlakçı ile çalışılması durumunda ekstradan emlakçı masrafı da ödeniyor.


Tapuda ödenecek masraflar arasında hem tapu harcı hem de döner sermaye ücretleri bulunuyor. Emlakçıya satış bedeli üzerinden, alıcı ve satıcıdan yüzde 2’şer + KDV ödeniyor.


Tapu müdürlüğünde gerçekleşecek devir için ise yine satış bedeli üzerinden binde 20 oranında harç ödemesi yapması gerekiyor. Bu ödemeyi ayrı ayrı hem alıcı hem de satıcı yapıyor.


Ayrıca, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan tapu döner sermaye bedeli de ödeniyor. 


Kredili tapu nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com 


Geri Dön