23 / 04 / 2024

Miras kalan tarla satışı!

Miras kalan tarla satışı!

4 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yapılan bir yönetmelik değişikliği ile miras kalan tarla satışı nasıl olacak? İşte ayırma ve birleştirmeler hakkında yönetmelik değişiklikleri..



Miras kalan tarla satışı!

15 Mayıs 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun gereğince, mirasçılar, miras kalan tarla üzerinde hissesini satamıyor. Miras kalan tarlanın mülkiyeti devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde tamamlanıyor. 


Mirasçılar, miras kalan tarlanın mülkiyetini üçüncü kişilere devre deniliyor. Ancak, kanunda da belirtildiği üzere miras kalan tarlalar bölünemiyor.


Mirasçılar, terekede bulunan tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazinin mülkiyeti hakkında;


a) Bir mirasçıya veya yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerini karşılaması durumunda birden fazla mirasçıya devrini,


b) 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 373 üncü ve devamı maddelerine göre kuracakları aile malları ortaklığına veya kazanç paylı aile malları ortaklığına devrini,


c) Mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kuracakları limited şirkete devrini,


ç) Mülkiyetin üçüncü kişilere devrini, kararlaştırabilirler.


Ancak 4 Kasım 2014 tarihinde Resmi Gazete'de yapılan bir yönetmelik değişikliği ile, miras kalan tarlanın paylaşımı ve satışı hakkında esaslara yer verildi.


Yapılan değişikliklere göre, 15/5/2014 tarihinden önceki ölümlere dayalı olarak yapılacak intikallerde ise müşterek mülkiyet olarak tasarruf edilen tarım arazilerinin müşterek mülkiyet olarak tespiti mümkün oluyor.


Tarımsal arazilerde;

5403 sayılı Kanunda değişiklik yapan 30/4/2014 tarihli ve 6537 sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun yürürlüğe girdiği 15/5/2014 tarihinden sonraki ölümlere dayalı olarak yapılacak tarım arazilerinin intikalleri, tüm mirasçıların birlikte müşterek mülkiyet yapılması yönünde talepleri olsa dahi, iştirak halinde mülkiyet şeklinde yapılacağından, il/ilçe gıda, tarım ve hayvancılık müdürlüklerinin olumlu görüşü alınmadan müşterek mülkiyete dönüştürülmez ve ifrazen taksimlere yönelik talepler karşılanmaz. 


15/5/2014 tarihinden önceki ölümlere dayalı olarak yapılacak intikallerde ise müşterek mülkiyet olarak tasarruf edilen tarım arazilerinin müşterek mülkiyet olarak tespiti mümkündür."



Kadastro çalışmalarında taksim sebebiyle ayırma ve birleştirmeler hakkında yönetmelikte değişiklik yönetmeliği!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön