28 / 03 / 2024

Önalım hakkı davası dilekçesi 2015!

Önalım hakkı davası dilekçesi 2015!

Bir bağımsız bölümün paydaşlarından birinin kendi payını başkasına satması halinde öteki paydaşlar, öncelikle satınalma hakkı olarak da nitelendirilen önalım hakkını kullanabiliyor. İşte önalım hakkı davası dilekçesi 2015..



Önalım hakkı davası dilekçesi 2015!

Bir bağımsız bölümün paydaşlarından birinin kendi payını başkasına satması halinde öteki paydaşlar, öncelikle satınalma hakkı olarak da nitelendirilen önalım hakkını kullanabiliyor.


Ancak, Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince; kat mülkiyeti kurulmuş bir gayrimenkulün bağımsız bölümlerinden birinin veya kat irtifakı bağlanmış arsa payının satılması halinde diğer kat maliklerinin veya irtifak hakkı sahiplerinin öncelikle satın alma hakkı bulunmuyor. 


Önalım hakkını kullanmak isteyen kimseler bir dilekçe ile karşı tarafa dava açabiliyor.Önalım hakkı davası dilekçesi şu şekilde:


.........… HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE


DAVACI      :

VEKİLİ      :

DAVALI      :


KONU        : Önalım hakkının kullandırılması talebinden ibarettir.


DAVA DEĞERİ   : ...… TL


AÇIKLAMALAR   :

1- Davalı, müvekkilin paydaşı olduğu  tapunun …gün …ada, …pafta …parsel sırasında kayıtlı …mevkiinde, doğusu …, batısı …, kuzeyi …, güneyi … ile çevrili taşınmazdaki müvekkilin ablası   ….’nin hissesini bundan 10 gün evvel satın almıştır.


2- Ancak söz konusu hissenin satışı müvekkilime haber verilmemiştir. Müvekkilim satışı yeni öğrenmiştir ve şufa hakkını kullanmayı istemektedir.  Müvekkil zarara uğrayacak olan davalının hisse satış bedelini masraflarıyla birlikte davalıya ödemeye hazırdır.



HUKUKİ NEDENLER  : Türk Medeni Kanunu, HUMK ve diğer yasal nedenler.


HUKUKİ DELİLLER   : Tapu kaydı, veraset ilamı, tanık beyanları ve diğer yasal deliller.


SONUÇ VE İSTEM   : Müvekkilin yasal önalım hakkının tanınarak davalı üzerindeki taşınmaz hissesinin müvekkil adına tapuya yazılmasına karar verilmesini ve masrafların ve ücreti vekaletin davalı üzerine bırakılmasına karar verilmesini saygıyla müvekkil adına arz ve talep ederim. 


.../.../...


Davacı Vekili

Av



Önalım hakkı kanunu!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön