25 / 04 / 2024

Ortak yerlerin kullanımı!

Ortak yerlerin kullanımı!

Apartmanlarda Kat Mülkiyeti Kanunu'nda da yer aldığı üzere apartman sakinleri için ortak yer olarak kabul edilen bazı kısımlar vardır. Peki bu ortak yerlerin kullanımı nasıl olur?



Ortak yerlerin kullanımı


Ortak yerlerin konusu sözleşme ile belirtebiliyor. Ortak yerler; Kat Mülkiyeti Kanunu'nda da belirlendiği üzere; 


a) Temeller ve ana duvarlar, taşıyıcı sistemi oluşturan kiriş, kolon ve perde duvarlar ile taşıyıcı sistemin parçası diğer elemanlar, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, tavan ve tabanlar, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, elektrik, su ve havagazı saatlerinin korunmasına mahsus olup bağımsız bölüm dışında bulunan yuvalar ve kapalı kısımlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar,


b) Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortak şebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri,


c) Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merpenleri.


Yukarıda sayılanların dışında kalıp da, yine ortaklaşa kullanma, korunma veya faydalanma için zaruri olan diğer yerler ve şeyler de (Ortak yer) konusuna girer.


Peki ortak yerlerin kullanımı nasıl oluyor?


Apartman veya site maliklerinin ortak kullanım alanlarındaki mülkiyetlerine ilişkin hükümlere de aynı Kanun’un 16. maddesinde yer verilmiştir.


“Kat malikleri ana gayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar.


Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.”


634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, avlular, genel giriş kapıları, antreler, merpenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar ve buralardaki genel tuvalet ve lavabolar, kapıcı daire veya odaları, genel çamaşırlık ve çamaşır kurutma yerleri, genel kömürlük ve ortak garajlar, kalorifer daireleri, kuyu ve sarnıçlar, yapının genel su depoları, sığınaklar, çatılar, bacalar, genel dam terasları, apartman ve site maliklerinin ortak kullanım alanlarını oluşturmaktadır. Yine aynı Kanun’a göre, apartman veya site malikleri sayılan ortak kullanım alanlarına arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre ortak maliktirler.


Ortak yerler nedir?

Bağımsız bölümlerle eklentiler ve ortak yerler arasındaki bağlantı!


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön