24 / 04 / 2024

Parsel birleştirme emsal artışı!

Parsel birleştirme emsal artışı!

Tapu kütüğünde ayrı ayrı birden çok malın birleştirilmesi olan Parsel birleştirme işleminin kentsel dönüşüm kapsamında yapılması halinde, mal sahiplerine emsal artış hakkı veriliyor. İşte parsel birleştirme emsal artışı ile ilgili ayrıntılar...



Parsel birleştirme emsal artışı!

Parsel birleştirme işlemi, bilindiği üzere tapu kütüğünde ayrı ayrı birden çok taşınmaz malın birleştirilmesi işlemi oluyor. Bu işlemin kentsel dönüşüm kapsamında yapılması halinde, mal sahiplerine emsal artış hakkı veriliyor.


Büyükçekmece Belediye Meclis Üyesi Aday Adayı Kerem Ozan Girgin'e ait olan makaleye göre, "Düzenlemeye göre kentsel dönüşüm çerçevesinde evini yenilemek isteyen vatandaşlar eğer parsellerini birleştirirlerse yapılara emsal artış hakkı verilecek. Yani yüzde 50’ye kadar daha fazla inşaat izni verilmiş olacak.


Bu düzenlemenin amacı imardaki disiplinsizliği ortadan kaldırmak ve yapı sıkışıklığını azaltmak.


Teknik olarak emsalin 1 olduğu bir yerde, yapılar 10 bin metrekareye kadar birleşirse, emsal artışı yüzde 1,50’ye kadar olabilecek. Ve eğer yol ve park için alan ayrılırsa inşaat izni 15 bin metrekareye kadar çıkabilecek. Yani kısaca birleşen binaların emsali artacak.


Örneğin, bir parselde 5 katlı yan yana iki binada oturan vatandaşlara, parsel büyüklüğü olarak minimum 1000 metrekareye ulaşmaları halinde emsal artışı hakkı verilecek. Adalar ne kadar büyürse ilave haklar da o oranda artacak. Bu da daha fazla inşaat yapılması anlamına gelecek.


Parseller ne kadar büyürse, emsal artışı da o oranda artacak. Parseller birleştiğinde, yol genişlemesi, yeşil alan, park, otopark gibi alanlar için yer ayrılması gerekiyor.  En az 800 metrekareye kadar parsel birleşmesi halinde bu haklar verilecek. Emsal oranı 1 olan bir arazi için, 1.50’ye kadar artış yapılabilecek. İnşaatın metrekaresi yüzde 50 artabilecek. 10 bin metrekareye kadar birleşme sağlanıp, bunun da yüzde 25’i yol genişlemesi, yüzde 10’u park için ayrılırsa, 15 bin metrekare inşaat hakkı verilecek."



Parsel tevhidi nedir?


Geri Dön