29 / 03 / 2024

Sükna hakkı devredilebilir mi?

Sükna hakkı devredilebilir mi?

Sükna ya da bir başka deyişle oturma hakkı kişiye bir yapıdan veya o yapının belli bir bölümünde oturma yetkisi veren hakka deniyor. Sükna hakkı sahibi bu hakkı başkasına verebilir mi? Sükna hakkı devredilebilir mi?




Sükna hakkı devredilebilir mi?

Sükna hakkı; bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi olma durumu olarak tanımlanıyor. 


Sükna hakkı sadece konutlar üzerinde kullanılabiliyor. Sükna hakkı, üzerinde bina bulunmayan; bina olsa da cinsi tapuda ev olarak değiştirilmemiş olan arsa, tarla gibi taşınmazlar üzerinde kurulamıyor.


Sükna hakkı devredilebilir mi?

Türk Medeni Kanunu'nun 823, maddesinde belirtildiği üzere oturma hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için, başkalarına devredilemiyor. Oturma hakkı sahibinin rızası olmadıkça bu hakkını kira yolu ile de olsa başkalarına geçemiyor.


Sükna hakkı, başkasına devredilemiyor ve mirasçılara geçemiyor.Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanıyor.


Sözleşmeden doğan oturma hakkı tesisi için tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenmesi gerekiyor, kanundan doğan oturma hakkı içinse, mahkeme kararının ibrazı ile tecil işlem belgesi düzenlenmesi gerekiyor. 



İlgili Kanun Maddeleri;


Madde 823

Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi verir. Oturma hakkı, başkasına devredilemez ve mirasçılara geçmez.Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanır.

 

Madde 824

Oturma hakkının kapsamı, genel olarak hak sahibinin kişisel ihtiyaçlarına göre belirlenir.Oturma hakkı sahibi, hakkın şahsına özgülendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabilir.Binanın bir bölümü üzerinde oturma hakkına sahip olan kimse, ortaklaşa kullanmaya özgülenen yerlerden de yararlanabilir.



Oturma hakkı devredilebilir mi?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com



Geri Dön