26 / 04 / 2024

Sükna hakkının devri!

Sükna hakkının devri!

Oturma hakkı olarak da biline sükna hakkı bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veriyor. Peki, sükna hakkı devredilebilir mi? İşte, sükna hakkının devri!



Sükna hakkının devri!

Türk Medeni Kanunu hükümlerine göre sükna hakkı, hak sahibine o konuttan yararlanma ve oturma hakkı veriyor. Sükna hakkı sadece ikamet edilen ev için geçerli oluyor. 


Sükna hakkı, taşınmazın tamamen yok olması, kamulaştırma, mahkeme kararı, cebri icra, ölüm veya kamulaştırılan sürenin dolması ve terkin gibi sebeplerle sona erebiliyor. Peki, sükna hakkı devredilebilir mi?


Sükna hakkının devri!

Türk Medeni Kanunu gereğince, oturma hakkı şahsa sıkı sıkıya bağlı bir hak olduğu için, başkalarına devredilemiyor. Oturma hakkı sahibinin rızası olmadıkça bu hakkını kira yolu ile de olsa başkalarına geçemiyor.


Sükna hakkı, başkasına devredilemiyor ve mirasçılara geçemiyor.Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanıyor.


Sözleşmeden doğan oturma hakkı tesisi için tapu sicil müdürlüğünde resmi senet düzenlenmesi gerekiyor, kanundan doğan oturma hakkı içinse, mahkeme kararının ibrazı ile tecil işlem belgesi düzenlenmesi gerekiyor. İlgili Kanun Maddeleri aşağıda yer alıyor;


Madde 823

Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi verir. Oturma hakkı, başkasına devredilemez ve mirasçılara geçmez.Kanunda aksine hüküm bulunmadıkça, intifa hakkına ilişkin hükümler oturma hakkına da uygulanır.

 

Madde 824

Oturma hakkının kapsamı, genel olarak hak sahibinin kişisel ihtiyaçlarına göre belirlenir.Oturma hakkı sahibi, hakkın şahsına özgülendiği açıkça belirtilmedikçe, bina veya onun bir bölümünde ailesi ve ev halkı ile birlikte oturabilir.Binanın bir bölümü üzerinde oturma hakkına sahip olan kimse, ortaklaşa kullanmaya özgülenen yerlerden de yararlanabilir.


Sükna hakkının süresi!



Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön