26 / 04 / 2024

Sükna hakkının terkini!

Sükna hakkının terkini!

Sükna hakkı oturma hakkı olarak da biliniyor. Sükna hakkı hak sahibine o konuttan yararlanma ve oturma hakkı veriyor. Sükna hakkının sona ermesi mümkün mü? Peki, sükna hakkının terkini nasıl olur?



Sükna hakkının terkini!

Bir konutun tamamının ya da bir kısmının üzerinde terkin edilen bu hak, Türk Medeni Kanunu kapsamında düzenleniyor.  Bu hak sadece ikamet ettiğiniz ev için geçerli oluyor. Sükna hakkı başkasına devredilemiyor,miasçılara geçemiyor. Ancak sükna hakkı son bulabiliyor. Sükna hakkının sona ermesi için bazı sebeplerin olması gerekiyor. Sükna hakkının sona ermesinin sebepleri aşağıda yer alıyor:


Sükna hakkının sona ermesinin sebepleri..

1.Taşınmazın Tamamen Yok Olması

2.Kamulaştırma

3.Mahkeme Kararı

4.Cebri İcra

5.Ölüm veya Kararlaştırılan Sürenin Dolması

6.Terkin



Sükna hakkının terkini için gerekenler:

- Oturma hakkı tesis edilecek taşınmaz malın tapu senedi

- Tapu senedi yoksa taşınmaz malın ada ve parsel numarasını belirtir belge veya malikinin sözlü beyanı

- Oturma hakkı tesisini isteyen tarafların veya yetkili temsilcilerinin fotoğraflı nüfus cüzdanları veya pasaportları ile temsilciliğe ilişkin belgeler

- Tarafların son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm büyüklüğünde birer vesikalık fotoğrafları

- Deprem Sigortası 

- Tarafların vergi kimlik numaralarını gösterir vergi dairesinden alınmış belge

- Oturma hakkı mahkeme kararı ile tesis edilecekse kesinleşmiş mahkeme kararı

- Oturma  hakkı evin tümünde değil de bir kısmında kuruluyorsa hangi kısım üzerinde kurulduğu inşaat projesinde belirlenmeli, proje yoksa bir krokiye bağlanmalı.


Kanunun 823. maddesine göre, sükna oturma hakkı başkasına devredilemiyor ve mirasçılara geçemiyor.


Sükna hakkının terkini..

Taşınmaz üzerinde tescille kurulmuş olan oturma hakkının sona ermesi kendiliğinden sona erme halleri dışında terkin ile gerçekleşiyor. Söz konusu terkini talep yetkisi oturma hakkı sahibine ait olmakla beraber Medeni Kanun madde 796'da belirtilen sürenin dolması, hak sahibinin vazgeçmesi ve ölüm halinde, taşınmaz malikine de terkini talep yetkisi tanıyor.


İlgili Kanun Maddesi;

Madde 796.- İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin terkini; yasal intifa hakkı, sebebinin ortadan kalkmasıyla sona erer.

Sürenin dolması veya hak sahibinin vazgeçmesi ya da ölümü gibi diğer sona erme sebepleri, taşınmazlarda malike terkini isteme yetkisi verir.



Sükna hakkı nasıl tesis edilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön