26 / 04 / 2024

Tapu intikal harcı ne kadardır?

Tapu intikal harcı ne kadardır?

Miras; bir kimsenin ölümü halinde, sahip olduğu mülkiyet hakkının mahkemeden alınmış veraset belgesinde veya veraset ilamında belirtilen yasal mirasçılarına intikal ediyor. Peki, tapu intikal harcı ne kadardır?



Tapu intikal harcı ne kadardır?

Miras; bir kimsenin ölümü halinde, sahip olduğu mülkiyet hakkının mahkemeden alınmış veraset belgesinde veya veraset ilamında belirtilen yasal mirasçılarına Medeni Kanunun hükümlerine göre intikal suretiyle tescili işlemine deniyor. 


Veraset senedinde mirasçıların hisselerinin gösterilmiş olması, iştirakin bozulduğu anlamına gelmiyor. Elbirliği halinin bozulmuş olabilmesi için veraset senedinde bu hususun açıkça hiçbir yoruma mahal kalmaksızın belirtilmiş olması gerekiyor. 


Tapu sicil müdürlüğü veraset senedinde tereddüt ederse ayrıca murisin kayıtlı olduğu nüfus müdürlüğünden vukuatlı nüfus kayıt örneği isteyebilir. 


Mirasın intikali bedelsiz edinim şekli olduğundan, intikalin tescilinden sonra veraset ve intikal vergisinin tahakkuk ve tahsil edilebilmesini temin için tapu sicil müdürlüğünce işlem tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde durumun vergi dairesine ihbar edilmesi ve ilişik kesme belgesi getirilmedikçe taşınmazın veya hissenin devrinin yapılmaması ve ayni hak tesis edilmemesi gerekir. Peki, tapu intikal harcı ne kadardır?


Tapu intikal harçları 2015..

Taşınmaz malların ve sınırlı ayni hakların, intikalinde alınmamak kaydıyla, bağışlanmasından rücularda ve vasiyetlerin infazında veya piyango ve ikramiye suretiyle iktisabında kayıtlı değer üzerinden (Binde 11,38)


Dalyan ve voli mahallerinin tescil, intikal, hibe, vasiyet, temlik ve sair tasarrufi muamelelerde takdir olunacak kıymet veya bildirilen bedelden yüksek olanı üzerinden (Binde 68,31)


Tapu intikal işlemleri nelerdir?


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön