29 / 03 / 2024

Tapu tahsisi belgesi nedir?

Tapu tahsisi belgesi nedir?

İmar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; hazine ,belediye, vakıflar genel müdürlüğü ve il özel idarelerinin müstakilen sahip oldukları taşınmazlara verilen belgeye ne denir? Tapu tahsisi belgesi nedir?



Tapu tahsisi belgesi nedir?

İmar ve gecekondu mevzuatı çerçevesinde; hazine ,belediye, vakıflar genel müdürlüğü ve il özel idarelerinin müstakilen sahip oldukları taşınmazlar üzerinde 2981 sayılı Kanunla belirlenen çerçevede ilgili kişilere tanınan şahsi hakkı içeren belgeye tapu tahsisi belgesi deniyor. 


Türk Medeni Kanunun eşya hukukunu düzenleyen hükümlerinde düzenlenen bir kurum veya hak olmayan Tapu tahsis belgesi ile tapu senedi arasında farklar mevcut. 


2981 sayılı İmar Ve Gecekondu Mevzuatına Aykırı Yapılara Uygulanacak Bazı İşlemler ve 6785 sayılı İmar Kanunun Bir Maddesinin Değiştirilmesi Hakkında Kanun gereğince hazine, belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapılar, 12 nci madde hükümlerine göre tespit ettirildikten sonra, kayıt maliki kamu kuruluşunca bu yer hak sahibine tahsis ediliyor ve bu tahsisin yapıldığı tapu sicilinin beyanlarhanesinde gösterilerek ilgilisine "Tapu Tahsis Belgesi" veriliyor.

 

Tapu tahsisi belgesi, ıslah imar planı veya kadastro planları yapıldıktan sonra hak sahiplerine verilecek tapuya esasteşkil ediyor. 


Ancak islah imar planı veya kadastro planları ile belirlenen alanlarda tapu tahsisi belgesi yerine hak sahiplerine doğrudan tapuları verilebiliyor.


Tapu tahsisi belgesi verilen Hazine arsa ve arazilerinin, iktisap tarihine bakılmaksızın aynı amaçta kullanılmak üzere ilgili belediyelere devri tebliğ ile hüküm altına alınıyor. 


Tapu tahsis belgesi nasıl iptal edilir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön