19 / 04 / 2024

Tapuyu aldıktan sonra belediye bildirimi ne zaman yapılmalı?

Tapuyu aldıktan sonra belediye bildirimi ne zaman yapılmalı?

Taşınmaz mal alım sürecinde tapu harç ödemelerinin yanı sıra emlak vergisi için belediyeye öncelikle beyan da verilmesi gerekiyor. Peki, tapuyu aldıktan sonra belediye bildirimi ne zaman yapılmalı?



Tapuyu aldıktan sonra belediye bildirimi ne zaman yapılmalı?

Arsa, arazi, mesken ve işyeri gibi taşınmaz mal satın aldığınızı düşünelim. Vergisel sorumluluklar taşınmaz malın alım sürecindeki harç bedellerinin ödenmesi ile bitmiyor.


Emlak vergisi için belediyeye beyan da verilmesi gerekiyor. Beyan verilmemesi durumunda ise, kişi vergi cezaları ile karşılaşabiliyor. Peki, tapuyu aldıktan sonra belediye bildirimi ne zaman yapılmalı?


Bilindiği üzere emlak vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler ödüyor. Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükellef oluyor.


Mükellefiyet taşınmaza sahip olunan tarihi takip eden senede başlıyor. Örneğin 2015 yılı içerisinde taşınmaz mal satın aldığınızı düşünelim. Vergi ödemelerine 2016 yılında başlayacaksınız.


Yeni alınan taşınmazın emlak vergisi beyannamesinin alımın gerçekleştiği senenin sonuna kadar belediyeye verilmesi gerekiyor. 2015 yılında alınan bir evin beyannamesinin bu yıl sonuna kadar verilmiş olması gerekiyor.


Tapuyu kaybettim ne yapmalıyım?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön