17 / 04 / 2024

Ticari imarlı arsaya ev nasıl yapılır?

Ticari imarlı arsaya ev nasıl yapılır?

İmar mevzuatı gereğince, ticaret ve hizmetler sektörüne ilişkin yapılar yapılabilen alanlar ticari imarlı arsa olarak ifa ediliyor. Peki, ticari imarlı arsaya ev yapılır mı? Ticari imarlı arsaya ev nasıl yapılır?



Ticari imarlı arsaya ev nasıl yapılır?

İmar mevzuatı gereğince, ticaret ve hizmetler sektörüne ilişkin yapılar yapılabilen alanlar ticari imarlı arsa olarak ifa ediliyor.


Ticaret alanlarında; iş merkezleri, ofis-büro, çarşı, çok katlı mağazalar, kamu veya özel katlı otoparklar, alışveriş merkezleri, otel ve diğer konaklama tesisleri, sinema, tiyatro, müze, kütüphane, sergi salonu gibi sosyal ve kültürel tesisler, lokanta, restoran, gazino, düğün salonu gibi eğlenceye yönelik birimler, yönetim binaları, katlı otopark, banka, finans kurumları, yurt, kurs, dershane, özel eğitim ve özel sağlık tesisleri gibi yapılar inşa ediliyor. Peki, ticari imarlı arsaya ev yapılır mı? Ticari imarlı arsaya ev nasıl yapılır?


Ticaret+Hizmet, Ticaret+Konut, Ticaret+Hizmet+Konut gibi karma kullanım alanlarında; Yüksek nitelikli konutlar hariç, tek başına konut olarak kullanılmamak koşuluyla, ticaret, hizmet, ticaret+konut, hizmet+konut, ticaret+hizmet+konut kullanımlarından sadece birinin veya ikisinin ve yahutta tamamının birlikte yer alabiliyor.


Ancak, yalnız ticaret imarlı arsada konut yapılabilmesi için imar plan tadilatının yaptırılması gerekiyor. Bunun için ise arsanın bağlı olduğı belediyeye müracaat yapılması gerekiyor. 


Aksi takdirde izin almadan yapılan binaya ruhsat verilmiyor. Bu da birtakım problemleri beraberinde getiriyor.


Ticaret+Konut imar sahası içerisinde zemin katların iş yeri olarak gösterilmesi gerekiyor. Proje çizdirilirken zemin katlar ofis iş yeri olarak gözükmeli ve belediyeden bu şekilde onaylatıp İş yeri ruhsatının alınması gerekiyor.


Ticaret imarlı arsa nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön