20 / 04 / 2024

Topraktan ev almak nedir?

Topraktan ev almak nedir?

Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, müteahhitler çoğunlukla, arsa sahibi ile yaptığı sözleşme kapsamında inşaat bitmeden kendi bölümlerini satma yetkisi oluyor. Topraktan ev almak nedir? Topraktan ev almadan önce dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?



Topraktan ev almak nedir?


Kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, müteahhitler çoğunlukla, arsa sahibi ile aralarındaki sözleşme uyarınca kendi payına düşmesini öngördüğü bağımsız bölümleri, daha inşaat bitmeden 3. Kişilere satarak inşaatı finanse edebiliyor. Ortada inşaat yokken yapılan daire satışlarına, "topraktan satış" adı veriliyor.  Bu şekilde satılan dairelere de "topraktan daire" deniliyor.


Topraktan ev satın alırken taşınmaz satış vaadi sözleşmesi imzalanması gerekiyor. Bu sözleşmenin noterde yapılması gerekiyor. 


Müteahhitler genellikle arsa sahibi ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi ile bina inşaa ediyorlar. Müteahhittin toprak sahibi ile sözleşmesi uyarınca binayı inşa edip teslim etmesi gerekiyor. Peki, kat karşılığı inşaat sözleşmesi nasıl imzalanır?


Kat karşılığı inşaat sözleşmesi, arsa sahibi veya sahipleri ile arsa payı karşılığı inşaatı yapmayı taahhüt eden yüklenici arasında imzalanıyor. Müteahhit arsa üzerinde inşaatı yapma, arsa sahibi de inşaatın bitiminde müteahhide anlaşılan miktarda bağımsız bölüm devretme sözü vermiş oluyor.  Yani müteahhit yaptığı işin bedelini para olarak değil taşınmaz olarak alıyor.


Topraktan ev alırken dikkat edilmesi gereken hususların en başında güvenilir bir firmadan ev almak geliyor. Çünkü büyük firmalar, kalite ve pazarlama açısından daha güvenilir oluyorlar. Topraktan ev almadan önce dikkat edilmesi gerekenler aşağıda yer alıyor. 


Topraktan ev almadan önce dikkat edilmesi gerekenler..

*Evlerin kullanım izni uygun olduğundan emin olun.

*Yapacağınız satış sözleşmesinin noter onaylı olup olmadığını kontrol edin.

*İnşaatın yapılacağı arsanın tapu kayıtlarını mutlaka ama mutlaka inceleyin.

*Sözleşmedeki maddeleri iyice okuyun, hatta tanıdık bir emlakçıya da danışın.

*Konuttaki ortak alanların nasıl kullanılacağına dair maddeyi iyice inceleyin.

*Belediyenin imar planına uygun olup olmadığını kontrol edin.



Topraktan daire nedir?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön