26 / 04 / 2024

Türkiye'de en çok deprem olan şehirler!

Türkiye'de en çok deprem olan şehirler!

Deprem, yer kabuğunda beklenmedik bir anda meydana gelen yeryüzünü sarsması oluyor. Bu afet, yapıların yıkılmasına neden olabiliyor. Peki, Türkiye'de en çok deprem hangi şehirde olur? İşte en çok deprem olan bölgeler..



Türkiye'de en çok deprem olan şehirler!

Deprem, yer kabuğunda beklenmedik bir anda ortaya çıkan enerji sonucunda meydana gelen sismik dalgalanmalar ve bu dalgaların yeryüzünü sarsması olayı olarak ifade ediliyor. 


Bu afet, şiddetine göre, yapıların yıkılmasına, tsunami olmasına ve yangın çıkmasına neden olabiliyor. 


Depremin oluşmasında en çok hangi illerde riskin olduğu, deprem haritaları ile tespit edilebiliyor. Deprem haritası, Dünya üzerinde ülke ülke, şehir şehir ve bölge bölge, deprem riskinin gösterildiği harita olarak karşımıza çıkıyor.


Deprem haritasına göre ülkemizde beş farklı deprem bölgemiz bulunuyor. Deprem risk bölgeleri; 1. derece deprem bölgeleri, 2. derece deprem bölgeleri, 3. derece deprem bölgeleri, 4. derece deprem bölgeleri ve 5. derece deprem bölgeleri olmak üzere 5'e ayrılıyor.


1.derece deprem bölgelerinde yer alan şehirlerde deprem olma riski çok fazla iken, 5. derece deprem bölgelerinde ise deprem olma riski az olarak ifade ediliyor. Türkiye'de en çok deprem olan şehirler ve dereceleri şu şekilde:


Deprem bölgeleri:

1. derece deprem bölgeleri..

İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta, Uşak, Bursa, Yalova, Bilecik, Sakarya, Kocaeli, Düzce, Bolu, Karabük, Çankırı, Bartın, Amasya, Tokat, Erzincan, Tunceli, Bingöl, Muş, Bitlis, Van, Hakkari, Şırnak, Siirt, Adıyaman, Kahramanmaraş, Osmaniye, Hatay, Kırşehir, Kırıkkale.


2. derece deprem bölgeleri..

İstanbul, Tekirdağ, Zonguldak, Samsun, Erzurum, Ardahan, Kars, Iğdır, Ağrı, Van, Bitlis, Şırnak, Batman, Diyarbakır, Adıyaman, Elazığ, Malatya, Kahramanmaraş, Adana, Antalya, Afyon, Kütahya, Eskişehir, Uşak, Çankırı, Çorum.


3. derece deprem bölgeleri..

Edirne, Tekirdağ, İstanbul, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Artvin, Mardin, Şanlıurfa, Gaziantep, Kilis, Adana, Kahramanmaraş, Sivas, Kayseri, Yozgat, Nevşehir, Çorum, Ankara, Konya, Eskişehir, Antalya, İçel.


4. derece deprem bölgeleri..

Edirne, Kırklareli, Sinop, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Ankara, Konya, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Adana.


5. derece deprem bölgeleri..

Aksaray, Konya, Karaman, Niğde.


DASK hasar ödemeleri nasıl yapılır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön