23 / 04 / 2024

Vasiyet nedir?

Vasiyet nedir?

Miras bırakanın sahip olduğu malları kime veya kimlere bırakacağını gösteren vasiyet hakkında merak edilenler bu haberde. İşte vasiyet nedir? sorusunun detaylı yanıtları...




Vasiyet, ölüm gerçekleştikten sonra, miras sahibinin mallarını kime veya kimlere bıraktığını gösterir. Bu durumu belgeleyen vasiyatnameyi yapmak için ise bazı şartlar vardır. Bu şartları sıralarsak; 


*15 yaşını doldurmuş olmak,

*Akıl hastalığı, akıl zayıflığı, sarhoşluk vs hallerinde olmamak 


Bahsini ettiğimiz bu şartlara vakıf bir kişi vasiyatname hazırlayabilir. 


Vasiyetname çeşitleri 

Vasiyet nedir? ve Hangi şartlar aranır? Sorularının yanıtını verdikten sonra gelelim vasiyetname çeşitlerine. Vasiyetname çeşitleri; Resmi Vasiyetname, El Yazısı ile Vasiyetname ve Sözlü Vasiyetname olmak üzere 3'e ayrılır. 


1- Resmi Vasiyetname nasıl yapılır? 

Vasiyetname çeşitlerinden biri olan Resmi Vasiyetname, iki tanık önünde yapılır. Resmi Vasiyetname'nin Sulh Hakimi, noter ya da yetkilisi tarafından yapılması gerekir. Söz konusu bu tanıkların; vasiyetnamenin kendi önlerinde yapıldığını ve miras bırakanın akıl sağlığının yerinde olduğunu, vasiyetnamenin memur tarafından miras bırakana kendi önlerinde okunduğunu ve onun vasiyetnamenin son arzularını içerdiğini beyan ettiğini vasiyetnameye yazarak veya yazdırarak altını imzalarlar.


2- El Yazısı ile Vasiyetname 

Miras bırakanın kendi el yazısıyla yazdığı vasiyetname ise el yazısı vasiyetnamedir. Bu vasiyetnamede, vasiyetin yazıldığı yerin, tarihin yazılı olması gerekir. Daha sonra bu vasiyetname, Sulh Hakimi'ne bırakılır. 


3- Sözlü Vasiyetname 

Miras bırakan; yakın ölüm tehlikesi, ulaşımın kesilmesi, hastalık, savaş gibi olağanüstü durumlar yüzünden resmi veya el yazılı vasiyetname yapamıyorsa, sözlü vasiyet yoluna başvurabilir.





Geri Dön