25 / 04 / 2024

Yılmazlar İnşaat'a İsrail'de 40 milyon dolar vergi borcu çıkarıldı!

Yılmazlar İnşaat'a İsrail'de 40 milyon dolar vergi borcu çıkarıldı!

Yılmazlar İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz, İsrail Maliye Bakanlığının şirketten 40 milyon dolar tutarında hukuksuz vergi talebinde bulunduğunu savundu.



İsrail’de faaliyet gösteren Türk şirketi Yılmazlar İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz, şirkete geçmişe dönük hukuksuz şekilde 40 milyon dolar vergi borcu çıkarıldığını belirterek,  "İsrail  ile ilişkilerin düzelmesi gereken bir süreçte hukuki olmayan bu uygulamayı son  derece yanlış buluyorum. Türkiye’ye ödenecek tazminatı galiba birileri Türk  şirketi üzerinden devşirmeye çalışıyor" dedi. 

 

Yılmaz,  konuya ilişkin yaptığı açıklamada, İsrail Maliye Bakanlığının şirketten 40 milyon dolar (140 milyon İsrail şekeli) tutarında hukuksuz vergi  talebinde bulunduğunu savundu. İsrail’in bir taraftan Türkiye’ye doğalgaz satmak  için uzlaşı ararken, diğer taraftan 22 yıldır ülkede hizmet veren bir şirketle  ilişkisinde hukuk dışına çıkmaması gerektiğini ifade eden  Yılmaz, iki ülke  arasındaki ilişkilerin normalleşme sürecine gireceği bir dönemde usulsüz bir  işlemle karşı karşıya olduklarını belirtti. Yılmaz, şunları kaydetti:

 

“İsrail hükumeti yabancı işçiler üzerinden aldığı bir vergiyi  şirketimizin muafiyeti nedeniyle bizlerden almıyordu. 2003 yılında İsrail  hükümetinin yabancı işçiler konusunda aldığı bir kararla kendi yerel  çalışanlarını avantajlı duruma getirmek için yabancı işçi çalıştıran şirketlerden  yüzde 8 ağırlaştırıcı bir vergi kanunu çıkarttılar. Bu kapsamda yabancı işçi  çalıştıran şirketlerin İsrail devletine ek vergi ödemeleri gündeme geldi. Fakat  bu durum piyasaya serbest giren ve özel izne tabi olmayan şirketleri kapsayan bir  vergiydi. İsrail devleti bizi kanunun çıktığı 2003’ten bu yana bu vergiden muaf  tutmuştur. Bu kapsamda, Yılmazlar İnşaat, 2003, 2015 arasında istihdam ettiği  Türk işçiler için bu vergiyi ödemedi. Şirket bu vergiyi ödemediğini her yıl  bilançolarına yazarak İsrail Maliye Bakanlığına düzenli  bildirimde bulundu.”

 

"Yerel mahkeme yetkisiz"

 

Buna karşın, İsrail Maliye Bakanlığı alt kademe memurunun şirkete  ödeme emri gönderdiğini kaydeden Yılmaz, şirketin itirazına rağmen konunun  yetkisi olmayan yerel mahkemeye taşındığına işaret etti. Şirketlerine Türkiye’den  getirdikleri işçiler için muafiyet tanıyan anlaşmaya değinen Yılmaz, “Türkiye  Cumhuriyeti Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile İsrail Savunma Bakanlığına bağlı IMI  firması arasında yapılan anlaşmaya  göre, herhangi bir anlaşmazlık çıkması  halinde çözüm ya da tartışma yeri İsrail yerel mahkemeleri değil Türk hukukuna  göre işlem tesis edilmek üzere İsviçre Zürih Mahkemesidir” ifadesini kullandı.

 

‘’Maliye Bakanlığı da usulsüzlüğü bildirdi’’

 

Yılmaz, İsrail’in iki ülke arasındaki çifte vergilendirmeyi önleme  anlaşmasına da aykırı davrandığını öne sürerek. ''Türkiye Cumhuriyeti Maliye  Bakanlığı, İsrail tarafına yazdığı yazıda Türk şirketi ve çalışanlarına karşı  yapılan bu uygulamanın tamamen usulsüz ve iki ülke arasında var olan ikili  anlaşmaya aykırı olduğu ve ayrımcılık anlamına geldiğini, usulsüz işlemin derhal  durdurulmasını talep etmiştir.” değerlendirmesinde bulundu,

 

Netanyahu’ya çağrı

 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’ya çağrıda bulunan Yılmaz,  vergi  borcunun ortadan kaldırılmasını istedi. Yılmaz, “İlişkilerin düzelmesi gereken  bir süreçte hukuki olmayan bu uygulamayı son derece yanlış buluyorum. Sonunda  Türkiye’ye ödenecek tazminatı galiba birileri Türk şirketi üzerinden devşirmeye  çalışıyor” görüşüne yer verdi.


AA



Bu haber İstanbul Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



İsrail'de 22 yıldır faaliyette bulunan Türk İnşaat Şirketi Yılmazlar Construction Group şirketine karşı İsrail'den, 40 milyon dolar hukuksuz ve hiçbir yasal temeli olmayan bir vergi talebi geldi. İsrail Maliye Bakanlığı'nın vergi talebine Türk İnşaat Şirketi Yılmazlar Construction Group Yönetim Kurulu Başkanı ve Sahibi Ahmet Reyiz Yılmaz tepki gösterdi. Ahmet Reyiz Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, "Bu konunun bu kadar büyütülüp ortaya çıkartılması İsrail hükümetin ağır ihmalidir, İsrail hükümetini imzaladığı sözleşmelere uymaya davet ediyorum. Aksi takdirde ilişkileri düzeltmeye yönelik girişimlerin arttığı bu dönemde yeni bir hukuksuz işlem ile bu süreç yara alabilir. İsrail bir taraftan Türkiye'ye gaz satmak için ticareti genişletmek için uzlaşı ararken diğer taraftan 22 yıldır İsrail ülkesine hizmet veren bir şirketle olan ilişkisinde hukukun dışına çıkmamalıdır" dedi. 

Ahmet Reyiz Yılmaz, "İsrail Hükümeti yabancı işçiler üzerinden aldığı bir vergiyi şirketimizin muafiyeti nedeni ile bizlerden almıyordu. 2003 yılında İsrail hükümetinin yabancı işçiler konusunda aldığı bir kararla kendi yerel çalışanlarını avantajlı duruma getirmek için yabancı işçi çalıştıranlardan şirketlerden yüzde 8 oranında ağırlaştırıcı bir vergi kanunu çıkarttılar. Bu kapsamda yabancı işçi çalıştıran şirketlerin İsrail devletine ek vergi ödemeleri gündeme geldi. Fakat bu durum piyasaya serbest giren ve özel izne tabi olmayan şirketleri kapsayan bir vergiydi. İsrail bizi kanunun çıktığı 2003'ten bu yana bu vergiden muaf tutmuştur. Şirketten bu verginin alınmayacağına, Yılmazlar Construction Group Şirketinin bu vergiden muaf olduğuna dair İsrail devletinin hukuk müşavirlerinin İsrail Yüksek Mahkemesi huzurunda 2004 yılında yazılı beyanları ve tutanak altına alınmış kayıtları var. Bu beyanlara bağlı olarak. Yılmazlar Construction Group 2003-2015 yılları arasında istihdam ettiği Türk işçiler için bu vergiyi ödemedi. Şirket bu vergiyi ödemediğini her yıl bilançolarına yazarak İsrail Maliye Bakanlığına düzenli bildirimde bulundu" dedi. 

İsrail Maliye Bakanlığı'nın 10yıl boyunca şirketten vergi istemediğini de sözlerine ekleyen Ahmet Reyiz Yılmaz, "Neden 12 yıl bekledi. 12 yıl sonra alt İademe bir Maliye Bakanlığı memuru şirkete bu vergi ile ilgili toplamda 40 milyon dolar ödeme emri çıkarttı. Şirket itirazlarını ve devletin avukatlarının beyanlarını iletmesine rağmen konu hukuken hiçbir yetkisi olmayan yerel bir İsrail mahkemesine taşındı" dedi. 

Yerel mahkemenin yetkisiz olduğunu da belirten Türk işadamı Ahmet Reyiz Yılmaz, "İsrail tarafının yaptığı ikinci hukuksuz iş, Türk şirketinden talep edilen bu hukuki olmayan verginin İsrail'de bir yerel mahkemeye taşınmasıdır. 

Zira şirket bu süre içinde faaliyetlerini iki ülke arasında imzalanmış olan bir uluslararası sözleşme kapsamında gerçekleştirmiştir. Bu anlaşmanın diğer tarafları ise T.CSavunma Bakanlığı Savunma Sanayi Müsteşarlığı ile İsrail Savunma Bakanlığı bağlı kuruluşu İsrael Military Industry İMİ firmasıdır. Bu anlaşmaya göre her hangi bir anlaşmazlık çıkması halinde çözüm ya da tartışma yeri İsrail yerel mahkemeleri değil, İsviçre Zürih Mahkemesidir" dedi. 

Türk işadamı Ahmet Reyiz Yılmaz, İsrail'in hukuk ihlali de yaptığını belirterek, "İsrail imzaladığı bu anlaşmayı da tanımayarak bir başka hukuk ihlali yapmaktadır Eğer İsrail tarafı bu tutumunu değiştirmezse uluslararası bir anlaşmayı delmiş olacak. Bir daha İsrail Savunma Bakanlık firması İMİ ve iştirakleri olan hiçbir firma Türkiye de ihalelere giremez duruma gelecektir. Bu konunun bizzat takipçisi olacağımız unutulmamalıdır. Bizim muhatabımız İsrail Hükümeti ve İsrailSavunma Bakanlığıdır. Bir yerel mahkeme ve prim peşinde koşan alt düzey bir vergi memuru muhatabımız olamaz" dedi. 



İstanbul




Bu haber İstiklal Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;



İsrail'de faaliyet gösteren Türk şirketi Yılmazlar İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz, şirkete geçmişe dönük hukuksuz şekilde 40 milyon dolar vergi borcu çıkarıldığını belirterek, "İsrail ile ilişkilerin düzelmesi gereken bir süreçte hukuki olmayan bu uygulamayı son derece yanlış buluyorum. Türkiye'ye ödenecek tazminatı galiba birileri Türk şirketi üzerinden devşirmeye çalışıyor" açıklamasını yaptı. 

MUAF OLDUĞUMUZ VERGİ

Yılmaz, İsrail Maliye Bakanlığının şirketten 40 milyon dolar (140 milyon İsrail şekeli) tutarında hukuksuz vergi talebinde bulunduğunu savunarak şu açıklama da bulundu: "İsrail hükümeti yabancı işçiler üzerinden aldığı bir vergiyi şirketimizin muafiyeti nedeniyle bizlerden almıyordu. 2003 yılında İsrail hükümetinin yabancı işçiler konusunda aldığı bir kararla kendi yerel çalışanlarını avantajlı duruma getirmek için yabancı işçi çalıştıran şirketlerden yüzde 8 ağırlaştırıcı bir vergi kanunu çıkarttılar. Bu kapsamda yabancı işçi çalıştıran şirketlerin İsrail devletine ek vergi ödemeleri gündeme geldi. Fakat bu durum piyasaya serbest giren ve özel izne tabi olmayan şirketleri kapsayan bir vergiydi. İsrail devleti bizi kanunun çıktığı 2003'ten bu yana bu vergiden muaf tutmuştur. Bu kapsamda, Yılmazlar İnşaat, 2003, 2015 arasında istihdam ettiği Türk işçiler için bu vergiyi ödemedi."

YEREL MAHKEME YETKİSİZ 

Buna karşın, İsrail Maliye Bakanlığı alt kademe memurunun şirkete ödeme emri gönderdiğini kaydeden Yılmaz, şirketin itirazına rağmen konunun yetkisi olmayan yerel mahkemeye taşındığına işaret ederek Şirketlerine Türkiye'den getirdikleri işçiler için muafiyet tanıyan anlaşmaya değindi. 



İstiklal




Haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



İsrail'de faaliyet gösteren Türk şirketi Yılmazlar İnşaat'a İsrail'den 40 milyon dolarlık vergi borcu çıktı. Vergi borcu ile ilgili açıklama yapan, Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Reyiz Yılmaz, borcun hukuksuz olduğunu belirterek, "Türkiye'ye ödenecek tazminatı birileri Türk şirketi üzerinden devşirmeye çalışıyor" dedi. 




Yeni Şafak



Geri Dön