24 / 04 / 2024

Yönetim planının bağlayıcılığı!

Yönetim planının bağlayıcılığı!

Yönetim planı, sadece onu imzalayan kat maliklerini değil, kat maliklerinin külli ve cüz'i haleflerini de bağlıyor. Yönetim planının bağlayıcılığı konusu detaylı olarak haberimizde yer alıyor..



Yönetim planının bağlayıcılığı!


Kat Mülkiyeti Kanunu Madde 28'e göre "Yönetim planı ve bunda yapılan değişiklikler, bütün kat malikleriyle onların külli ve cüzi haleflerini ve yönetici ve denetçileri bağlar."


Bu durumda bağımsız bölümü, yönetim planı yapıldıktan sonra iktisap eden kimse de bu yönetim planı ile bağlıdır. Burada sözleşmelerin üçüncü kişilere karşı da etkili olabildiği istisnai hallerden biri söz konusudur. Yönetim planının bu genel bağlayıcı niteliği, Kat Mülkiyeti Kanunu‟nun 28. maddesinin 1. fıkrasında belirtilmiş olan hususlarla sınırlı olmasını gerektirir. Birinci fıkra kapsamında olmayan bir husus, yönetim planında yer alıyorsa, bu husus sadece yönetim planını imzalamış bulunan kat maliklerini bağlar, onların cüz‟i haleflerini bağlamaz. Çünkü, cüz‟i halefler taraf olmadıkları bir sözleşmeden kanun gereği bağlıdırlar. Bu durumda, bu sözleşmenin içeriğinin, yasa hükmü ile sınırlı konulara ilişkin olması gerekir.



Yönetici ve denetçiler de yönetim planı hükümleri ile bağlıdırlar. Kat Mülkiyeti Kanunu‟nun 41. maddesinin üçüncü fıkrasına göre denetçi ve denetim kurulu kat malikleri arasından seçilmek zorunda olduklarından dolayı, bu kişiler zaten kat maliki olmaları nedeniyle yönetim planı hükümleri ile bağlıdırlar.

Yönetici, kat malikleri arasından seçilebileceği gibi, dışarıdan da seçilebilir. Her iki halde de yönetici, yönetim planı hükümleri ile bağlıdır.


Yönetim planının bağlayıcılığı süreklidir. Ana gayrimenkulün kat mülkiyetine bağlı yaşamı süresince, değiştirilmediği sürece yönetim planı geçerli ve bağlayıcı olacaktır.

Yönetim planının bağlayıcı olabilmesi için, yasal unsurları taşıyan nitelikte olması gerekir. Tüm kat malikleri tarafından kabul edilmemiş bulunan bir yönetim planı geçerli olmayacağı gibi, bağlayıcı da olmaz. 


Kanunda belirtilen usule uyulmadan gerçekleştirilen yönetim planı değişikliklerinin de bağlayıcılığı yoktur. Yönetim planında yer alan hükümler kanuna aykırı olduğu takdirde geçerli ve bağlayıcı olmaz.


Yönetim planı emredici hükümlere aykırı olmamak şartıyla, yedek hukuk kurallarına aykırı olsa da, gene bağlayıcı etkisini sürdürecektir.



Yönetim planı ne demektir?

Yönetim planında değişiklik!

Yönetim planının tapuya şerhi!



Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com



Geri Dön