28 / 03 / 2024

Yurtdışı müteahhitlik belgesi nedir?

Yurtdışı müteahhitlik belgesi nedir?

Yurtdışı müteahhitlik belgesi nedir? Yurtdışı geçici müteahhitlik belgesi nedir? Bu belgeler ne işe yarar, bu belgeler neden alınır gibi sorularınıza yanıt bulmak için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Yurtdışı müteahhitlik belgesi nedir?

Yurtdışında, inşaat, tesisat, montaj, mühendislik, proje, müşavirlik, işletme, bakım ve onarım gibi hizmetler yapan veya yapacak olan gerçek kişi ve firmaların "Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi" veya bu belgenin yerine geçen "Yurtdışı Geçici Müteahhitlik Belgesi" almaları gerekiyor.

             

Yurtdışı müteahhitlik belgesi neden alınır? Yurtdışı müteahhitlik belgesi ne işe yarar gibi sorularınızı yanıtlayacak olursak; Belgenin alınmasının nedeni T.C. Kamu kurum ve kuruluşlarının, T.C. Gerçek kişi ve firmalarından, müteahhitlik işleri ile ilgili yurtdışı hizmeti vermeleri aşamasında "Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi" veya yerine geçen "Yurtdışı Geçici Müteahhitlik Belgesi " ni istemeleri mecburi olması olarak karşımıza çıkıyor.


Söz konusu belgeler ile ilgili tanımlamalara 25 Eylül 2007 Salı günü 26654 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi Tebliği kapsamında şu şekilde yer veriliyor;


Yurtdışı Müteahhitlik Belgesi 

Yurtdışı taahhütleri için gerçek kişi ve firmalara üç yıl süreli verilecek belgeye deniyor.

             

Yurtdışı Geçici Müteahhitlik Belgesi 

8’inci maddede belirtilen gruplardaki taban limitlerini aşamayan gerçek kişi ve firmalara  yurtdışında üstlenmiş olduğu taahhütlerini tamamlayabilmesi için en fazla bir yıl süreli olmak ve taahhüt süresince yenilenmek suretiyle verilecek belgeyi ifade ediyor.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön