25 / 04 / 2024

0.99 faizle ev satışı yarın başlıyor!

0.99 faizle ev satışı yarın başlıyor!

Konut kredisi faiz oranlarının 10 Mayıs’ta yüzde 0.99’a çekilmesi bekleniyor. Tarihi kampanyayla Türkiye genelindeki 700 bin konutun da satılması hedefleniyor.



Ekonominin lokomotifi olan inşaat sektöründe son bir haftada alınan önlemler, sektörü canlandırırken ülkenin büyümesine de ivme kazandıracak. KDV ve tapu harcı indiriminin ardından faizde 10 Mayıs'ta başlaması beklenen 0.99'luk yeni oran, konut stoklarını eritip, inşaat firmalarının nakit akışını değiştirecek.  

Sabah Gazetesi'nden Seda Tabak'ın haberine göre nakit akışını raya sokan firmalar yeni projeleri de hayata geçirme imkânına kavuşacaklar. Alım gücü artan tüketicinin harekete geçmesi, konut sektörüyle birlikte beyaz ve kahverengi eşya başta olmak üzere yan sektörleri de canlandıracak.


 BANKALAR DA OYUNA GİRECEK

Konut satışlarında 1.5 milyonla yeni rekorun kırılması hedeflenirken, ekonominin doğrudan yüzde 9'unu oluşturan sektörün büyümeye katkısının da 1.5 puana ulaşması bekleniyor. Kamu bankaları öncülüğünde başlatılan kampanya bu yıl konut kredisinde frene basan özel sektörü de oyuna sokacak. Rekabette geri kalmamak için konut kredilerinde tekrar agrasifleşmesi beklenen özel bankaların da elini taşın altına koyacak gibi görünüyor. 

100 BİN LİRA CEPTE KALACAK

Geçen yıl yükselmeye başlayan konut kredisi faiz oranları yüzde 1.66'ya kadar çıkıyor. Bu sebeple ipotekli satışlar 2017'den bu yana düşüşünü sürdürüyor. Geçen yıl ortalama yüzde 0.92 olan konut kredisi faizleri 1 yılda 1.24 seviyesine yükseldi. Buna bağlı olarak bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 35 azalan ipotekli satışlar Mart 2018'de 32 bin 786 olarak gerçekleşti. 500 bin liralık konut için, 120 ay vadede tüketicinin ödeyeceği bedel toplamda yaklaşık 100 bin lira azalacak. 


Geri Dön