26 / 04 / 2024

10 maddede site yöneticisinin hesap vermesi!

10 maddede site yöneticisinin hesap vermesi!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "site yöneticisinin hesap vermesi" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...



1.    Yönetici yönetim planında belirtilen zamanlarda, böyle bir zaman belirtilmemişse, her takvim yılının birinci ayında kat malikleri kuruluna faaliyet ve gelir-gider üzerinden hesap vermek zorundadır.

2.    Sonuçta, yönetici, kat maliklerine aynen bir vekil gibi sorumludur.

3.    Yönetici hesabı, kat maliklerine verir. Bağımsız bölümlerde herhangi bir sebeple sürekli faydalananlara da hesap vermek kanuni bir sorumluluk değilse de, kurulda olmasa bile duyuru şeklinde hesapların askıya çıkarılması sosyal bir gerekliliktir.

4.    Yönetici bu düzenli süreli hesabı genelde yılda/ iki yılda yapılan kat malikleri toplantısında verir.

5.    Kat maliklerinden biri, kat malikler kurulunun incelemesinden önce, hesapların incelenmesi talebi ile dava açamaz. Hesapların inceleme görevi kat malikleri kurulunundur. Denetici yalnızca rapor düzenlemekten sorumludur. Kat malikleri kurulunda hesap vermeyen yöneticiye karşı alınacak bir kararla yeni yönetici veya kat maliklerinden herhangi birince dava açılabilir.

6.    Eski yönetici, site yönetimine ait tüm belgeleri yeni yöneticiye devir etmek zorundadır.

7.    Kat malikler kurulunca kararı verilmiş yanlış bir hesaplamadan kaynaklanan fazla ödemenin geri ödenmesinden kat malikleri kurulu sorumludur.

8.    Yönetici, kat malikler kurulunda verdiği hesaptan aklanmış olsa bile, sonradan ortaya çıkan veya tespit edilen zimmetinde bulunan borcu ödemek zorundadır.

9.    Kat maliklerinin, arsa payına paylarına bakılmaksızın, yarısı istediği zaman yönetici hesap vermek zorundadır. Buradaki malik sayısı nitelikli çoğunluklarda her paydaşın bir malik sayıldığında olduğundaki malik sayısıdır. Zaten kat maliklerinin üçte biri her zaman olağanüstü toplantı daveti çıkarmaya yetkilidir. Bu toplantıya yöneticinin hesap vermesini gündem yaparak hesap sormaları mevzuata daha uygun olacaktır. Bunun dışında mahkemeye başvurarak hakimin müdahalesini istemek daha uzun bir süreyi göze almak olabileceği gibi, hakimin öncelikle bu mevzuatın uygulanmasını isteme durumu da söz konusudur.

10.    Bu konu, kat Mülkiyet Kanunu madde 39’da hükme bağlanmıştır:

“Madde 39 – Yönetici, yönetim planında yazılı zamanlarda eğer böyle bir zaman yazılmamışsa her takvim yılının birinci ayı içinde kat malikleri kuruluna, anagayrimenkul dolayısıyla o tarihe kadar elde edilen gelirlerin ve yapılmış olan giderlerin hesabını vermekle yükümlüdür.    

Kat maliklerinin yarısı isterse, bunların arsa payları ne olursa, olsun yönetim planında yazılı zamanlar dışında da hesabın gösterilmesi yöneticiden istenebilir.”

Nihat Dönmez /Site Yönetimleri Danışmanı

www.konutsitesiyonetimi.com

12 maddede site yöneticisinin hakları!


Geri Dön