27 / 04 / 2024

10 yıllık kiracı tahliye kanunu!

10 yıllık kiracı tahliye kanunu!

Dün (1 Temmuz 2014) yürürlüğe giren uygulama ile ev sahipleri 10 yıllık kiracılarını evden gerekçesiz çıkarma hakkına sahip oluyor. Peki bu hakkın yasal dayanağı nedir? İşte 10 yıllık kiracı tahliye kanunu..



10 yıllık kiracı tahliye kanunu!

Kiracıların tahliyeleri ile ilgili yasal esaslar kiracılık hukukunu düzenleyen Borçlar Kanunu kapsamında yer alıyor. 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren kanun gereğince, ev sahipleri haklı bir neden olmadığı sürece kiracısını evden çıkaramıyor.


Ancak dün yürürlüğe giren uygulama ile ev sahipleri 10 yıllık kiracı larını evden gerekçesiz çıkarma hakkına sahip oluyor. 10 yıllık kiracı tahliye sinin yasal dayanağı aşağıda açıklanıyor:


Borçlar Kanunu 1 Temmuz 2012 tarihinden önce, henüz yürürlüğe girmeden Resmi Gazete'de yayımlandı. Aynı gün, Borçlar Kanunu'nun uygulanmasına dair yürürlüğe girdi. Uygulama Kanunu gereğince 1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren Borçlar Kanunu'nun 347. maddesinde yer alan 10 yıllık kiracıların tahliye edilmesi uygulaması 2 yıllık süre ile ertelendi. Bu doğrultuda; 2 yıllık sürenin geçmesi ile uygulama 1 Temmuz 2014 tarihinde yürürlüğe girdi.


MADDE - 347

Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. 


Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebilir.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


GEÇİCİ MADDE 2 – 

(1) Bu Kanunun 1 inci maddesinin son cümlesi hükmü bir defaya mahsus olmak üzere, bu Kanunun yürürlüğe girmesinden önce Türk Borçlar Kanununun 347 nci maddesinin birinci fıkrasının son cümlesinde öngörülen kira sözleşmelerinden on yıllık uzama süresi dolmamış olmakla birlikte geri kalan süre beş yıldan daha kısa olanlar hakkında, yürürlüğe girdiği tarihten itibaren beş yıl; on yıllık uzama süresi dolmuş olanlar hakkında da yürürlüğe girdiği tarihten itibaren iki yıl sonra uygulanır.



10 yıllık kiracı Temmuz 2014'te gerekçe göstermeden çıkartabilecek!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön