19 / 04 / 2024

100 bin konut mağdurunun sorunu Meclis gündeminde!

100 bin konut mağdurunun sorunu Meclis gündeminde!

CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi “21. yüzyılın en büyük soygunu” dediği Esenyurt, Tuzla ve bazı bölgelerdeki konut satış vaadiyle dolandırılan 100 bin konut mağdurunun sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.



CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Akif Hamzaçebi, “21. yüzyılın en büyük soygunu” dediği Esenyurt, Tuzla ve bazı bölgelerdeki konut satış vaadiyle dolandırılan 100 bin konut mağdurunun sorunlarını Meclis gündemine taşıdı. 

Vekil Hamzaçebi, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan tarafından yanıtlaması istemiyle TBMM'ye verdiği soru önergesinde  şunları söyledi:

‘'Türkiye Konutla Dolandırılanlar Hak Sahipleri Platformu adı altında bir araya gelen mağdurlar sorunun sadece Esenyurt'la sınırlı olmadığını, İstanbul'un Tuzla ilçesi ile Türkiye'nin diğer bazı illerinde de benzer sorunların olduğunu, bu çerçevede mağdur olanların sayısının yaklaşık olarak 1000 bin kişi düzeyinde olduğunu ifade etmişlerdir.  Adı geçen Platformun mensupları kendilerinden ön ödemeli konut satış sözleşmeleri ile para toplanan ve çoğunluğu toplumun dar veya orta-alt gelir grubuna mensup tüketicilerin yaklaşık olarak yüzde 60 ila 70'inin dolandırıldıklarını ifade etmişlerdi. Söz konusu kişiler bu süreçte Esenyurt Belediyesi ile Tüketici Korunması Hakkında kanunu uygulamaktan sorumlu olan Ticaret Bakanlığı'nın görevini yapmadığını ileri sürmüşlerdiri. Bu şirketler kampanyalı konut satışları için bakanlıktan izin aldılar mı?" 

100 bine yakın toplu konut mağduru var

Vekil Akif Hamzaçebi verdiği soru önergesinde, “Kampanyalı satışlar veya ön ödemeli konut satış sözleşmeleri kapsamında bakanlıkça kanunlara aykırı hareketler nedeniyle hangi idari para cezaları kesilmiştir” diye sordu.

Verilen soru önergesinde, “Konut sahibi olabilmek için yıllarca dişlerinden tırnaklarından artırarak ödemelerini yaptıkları halde konutlarını alamayan konut mağdurlarının konutlarını alabilmeleri için hazırladığınız bir plan var mı?” ifadesi de yer aldı.

"21. yüzyılın en büyük soygunu. Esenyurt, Tuzla ve Türkiye’nin diğer yerlerinde konut satış vaadiyle dolandırılan yaklaşık 100 bin hak sahibi ile ilgili olarak Soru Önergesi verdim. Zamanın Esenyurt Belediyesi ile Ticaret Bakanlığının sorumluluklarını takip edeceğiz diyen" Vekil Hamzaçebi'nin verdiği soru önergesi şu şekilde:

100 bin konut mağdurunun sorunu Meclis gündeminde!

100 bin konut mağdurunun sorunu Meclis gündeminde!

100 bin konut mağdurunun sorunu Meclis gündeminde!

Neler olmuştu?


Konutla Dolandırılan Hak sahipleri Platformu Başkanı Özlem Hanelçi'nin düzenlediği organizasyonla TBMM'ye giden konut mağdurları, İstanbul Milletvekilleri Gürsel Tekin, Özgür Karabat, Emine Gülizar Emecan ve  İzmir  Milletvekili Özcan Purçu'ya yaşadıkları mağduriyetleri anlatmıştı.

Konut satışında, en çok satış yapılan bölge durumunda olan Esenyurt ilçesi konut mağduriyetinde en ön sırada bulunuyor. Parasını ödedikleri evlere kavuşamayan vatandaşlar yarım kalmış büyük toplu konut projelerinin mağdur ettiği yüzlerce vatandaşın hakları için komisyon kurulmasını talep etmişti.

 

Konut mağdurları Esenyurt'ta eylem yaptı!

Ceren YÖRÜK/Emlakkulisi.com


Geri Dön