27 / 04 / 2024

14 maddede site yönetimlerinde mevzuat ve hukuk!

14 maddede site yönetimlerinde mevzuat ve hukuk!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez Emlakkulisi.com okurları için "site yönetimlerinde mevzuat ve hukuk" konusunu kaleme aldı. İşte Dönmez'in o yazısı...



1.    Çok açık ve yazımızın girişi ile şunu belirtmeliyim ki; site yönetimleri mevzuat, site yönetimsizlikleri hukuk işidir.

2.    Konuya hakim profesyonellerce, oturuma yönelik senaryolu hazırlanmış yönetim planına sahip sitelerin hukukla işi olmaz, mevzuat yeterlidir.

3.    Hukuk uyuşmazlık durumunda söz konusudur, mevzuat ise netleşmişlikle birlikte anılır.

4.    Zaten sakat, sallantıda hazırlanmış bir yönetim planı mevzuat olmaktan uzaktır ve hukuktan yakasını kurtaramaz.

5.    Kırmızı ışıkta geçtiğinizde, trafik cezasına itirazınız olamaz, kırmızı ışıkta geçtiğinize itirazınız olabilir ta ki hukuka uygun denetim uyarılı ekipman verileri önünüze gelinceye kadar. Site yönetimlerindeki mevzuat da (yönetim planı) hukuka uygun oluşturulmuşsa artık hukuk ile yani uyuşmazlıkla yani mahkeme ile işiniz olmaz.

6.    Aksi duruma düşmüş olan site yönetimleri avukatlarla çalışmak durumunadır, oysa icra takibi dahil profesyonel site yönetimleri mevzuatla yetinir.

7.    Örnek net olsun istersek, site yönetimleri tek hücreli organizmalar gibi, sırf malik iradesi ile hukuki-mali-idari-sosyal detayları içerir.

8.    Site yönetimlerinin hukuku olmaz, olsa olsa ki vardır da kat mülkiyeti hukuku olur. Site yönetimleri ise kat mülkiyeti oluşmuş anagayrimenkullerde söz konusu olduğundan hukuk aşamasını geçmiş ve mevzuat, netlik seviyesine çıkmıştır.
 
9.    Bu yaklaşımdan uzak site yönetimleri malikleri-sakinleri ile komşuluk hukuku geliştirip kahve içmez, adli hukuk geliştirip adliye ziyaret eder.

10.    Tek hücrelikten dolayı tüzel kişiliği olmayan site yönetimlerinde hukuktan değil hak ve sorumluluklar vardır, bunlar da yönetim planında kalmamalı ve yaşam rehberi ile sakinlere, çalışma kılavuzları ile iş görenlere indirgenmelidir.

11.    Son cümle özel algı ve çaba gerektirdiğinden algılanamaz veya göz ardı edilebilir ki çoğunluk site yönetimi bu durumdadır, bu süreci yönetmeyi göze almak yerine, siteler  hakimin hakemliğini (müdahalesini) , malikler iradesine tercih ederler. Bu da sivilsizliktir.

12.    Oysa dünyanın tek sivil organizasyonları Türk site yönetimleridir. Kendi kendini yönetebilecek tam ve tek hücreli (o hücre kat malikler kuruludur) bu istisna organizasyon hukukla devletin müdahalesine itilmektedir.

13.    Bu müdahale, siteyi, sanki tüzel kişiliği varmış veya Vergi Usul Kanununa tabiymiş veya da bunlara tabi dernek, kooperatif, şirket mevzuatına çekme bilinçli bilinçsiz ezber mesleki tecrübe ve birikimli kişilerce yapılmaktadır.

14.    Site yönetimleri pişmiş aştır (mevzuat), kalkıp da bu aşa su (hukuk) katmak, aşı çöpe döktürür.

Nihat Dönmez / Site Yönetimleri Danışmanı

www.konutsitesiyonetimi.com

21 maddede site yönetim planını mahkemeye vermek!
 


Geri Dön