19 / 04 / 2024

15 soruda 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli!

15 soruda 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli!

İstanbul'un mega projesi 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli nereden geçecek? Büyük İstanbul Tüneli hangi hatlarla entegre olacak? Büyük İstanbul Tüneli kaç kilometre uzunlukta? Proje ne kadara malolacak?




1- Büyük İstanbul Tüneli projesi nedir?


"İstanbul'un yeni çılgın projesi" olarak tanıtılan Büyük İstanbul Tüneli projesi 27 Şubat 2015 tarihinde düzenlenen İstanbul Mega Proje Tanıtımı Toplantısı'nda Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklandı. Büyük İstanbul Tüneli projesi denizin altında 3 katlı olarak planlanan dev bir tünel projesi.


2-Büyük İstanbul Tüneli ne kadar uzunlukta?


Büyük İstanbul Tüneli 3 katlı kesiminin uzunluğu 6.5 kilometre olacak. Projedeki karayolu hattı 16 bin 150 metrelik uzunluğa sahip olacak.


3- Büyük İstanbul Tüneli projesinin güzergahı neresi?


Anadolu ile Avrupa yakasını birbirine bağlayacak olan Büyük İstanbul Tüneli projesi Beşiktaş Gayrettepe ile Üsküdar Küçüksu arasında planlandı. Karayolu hattı bağlantısı TEM Otoyolu Hasdal Kavşağı'ndan, Ümraniye Çamlık Kavşağı'na kadar uzanıyor.


4- Büyük İstanbul Tüneli projesi raylı sistem mi, karayolu mu?


Büyük İstanbul Tüneli projesinin en büyük farkı hem karayolu hem de demiryolu geçişinin sağlanacağı bir ulaşım yatırımı olması. Büyük İstanbul Tüneli projesinde alt ve üst katlar tekerlekli araçlar için, ara kat raylı sistem için ayrılıyor.


3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli güzergahı netleşti! Tüm detaylar!


15 soruda 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli!


5- Büyük İstanbul Tüneli projesi hangi hatlarla entegre olacak?


Marmaray'a entegre olacak Büyük İstanbul Tüneli, Başakşehir-Bağcılar-Bakırköy, Yenikapı-Aksaray-Havalimanı, Kabataş-Bağcılar, Topkapı-Habipler, Mahmutbey-Mecidiyeköy, Yenikapı-Taksim-Hacıosman, Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe, Kadıköy-Kartal ve Marmaray- Banliyö ile bağlantısı olacak.


6- Büyük İstanbul Tüneli projesinde İstanbul'da ulaşım kaç dakikaya inecek?


Büyük İstanbul Tüneli projesi ile TEM Otoyolu Hasdal Kavşağı'ndan, Ümraniye Çamlık Kavşağı'na kadar uzanan 16 bin 150 metrelik karayolu hattı 14 dakikaya düşecek.


Büyük İstanbul Tüneli ile Sabiha Gökçen Havalimanı'na; Üsküdar'dan 44, Rumeli Hisarüstü, Kağıthane, Taksim ve Beşiktaş'tan 57, Hacıosman'dan 67 dakikada; Üçüncü Havalimanı'na; Mecidiyeköy'den 28, Beşiktaş'tan 34, Topkapı'dan 41, Kozyatağı'ndan 46, Kadıköy'den 49 dakikada;Atatürk Havalimanına; Mecidiyeköy'den 27, Hacıosman'dan 47, Üçüncü Havalimanı'ndan 55 dakikada;Otogar'a; Beşiktaş'tan 23, Altunizade'den 32, Üsküdar'dan 38, ve Kadıköy'den 43 dakikada;Mecidiyeköy'e; Kadıköy'den 25,Tuzla'dan 55, Habipler'den 59 dakikada;Üsküdar'a; Kağıthane'den 25, Başakşehir'den 58 dakikada ulaşım sağlanacak.


15 soruda 3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli!


7- Büyük İstanbul Tüneli projesinin özellikleri neler?


Büyük İstanbul Tüneli projesi ile raylı sistem ve karayolunu denizin altında birleştirecek. Büyük İstanbul Tüneli projesi tamamlandığında, 2 ayrı tünel yerine tek tünelle boğazdan geçiş sağlanacak. Boğazı iki kere geçmek yerine tek seferde geçiş olacak.


8- Büyük İstanbul Tüneli denizin kaç metre altında olacak?


Büyük İstanbul Tüneli projesinin deniz yüzeyindeki derinliği 110 metre olacak.


9- Büyük İstanbul Tüneli projesinin çapı ne kadar?


Büyük İstanbul Tüneli projesinin çapı 18.80 metre olacak.



10- Büyük İstanbul Tüneli projesi nasıl yapılacak?


Büyük İstanbul Tüneli projesi kamu kaynakları kullanılmadan, Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilerek yapılacak.


11- Büyük İstanbul Tüneli ihalesi ne zaman?


Büyük İstanbul Tüneli ihalesinin 7 Haziran 2015 Genel Seçimlerden önce tamamlanacağı açıklandı. Ancak henüz net bir tarih verilmedi.


12- Büyük İstanbul Tüneli projesi ne kadara malolacak?


Yap-İşlet-Devret modeliyle yapılacak olan Büyük İstanbul Tüneli projesi 3.5 milyar dolara malolacak.


13- Büyük İstanbul Tüneli ne zaman bitecek?


5 yıl süre verilen Büyük İstanbul Tüneli projesinin 2020 yılında bitirilmesi planlanıyor.


14- Büyük İstanbul Tüneli ile günde kaç yolcu seyahat edecek?


9 adet faaliyette olan raylı sistem ve Marmaray'la entegre olacak Büyük İstanbul Tüneli projesinin günde 6,5 milyon yolcu taşıması bekleniyor.


15- Büyük İstanbul Tüneli ile ulaşımda ne hedefleniyor?


Yeryüzü üzerindeki trafik üzerinden İstanbul'un dokusuna verilecek zararı ortadan kaldıracak olan Büyük İstanbul Tüneli projesiyle yıllık sera gazları yılda 115 bin ton, havayı kirleten gazların hacmi 29 bin ton azalacak. Yeni bir arazi kullanılmasına ihtiyaç hissedilmeden İstanbul trafiği rahatlatılacak.


3 Katlı Büyük İstanbul Tüneli tanıtım filmi!



Geri Dön