28 / 03 / 2024

1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşaat çalışmalarında son durum ne?

1915 Çanakkale Köprüsü'nün inşaat çalışmalarında son durum ne?

Türkiye'nin dev projelerinden olan 1915 Çanakkale Köprüsü'nde önemli bir adım daha atılıyor. Gelecek hafta köprünün geçici çalışma halatının montajı gerçekleştirilecek. Geçici çalışma halatı ve platformu ‘kedi yolu’ olarak da isimlendiriliyor...



1915 Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi, Malkara ile Çanakkale arasında 88 kilometre otoyol ve 13 kilometre bağlantı yolundan meydana geliyor. Proje, 324 kilometrelik Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu Projesi’nin bir bölümü. Hâlihazırda Çanakkale Köprüsü’nün de içinde odluğu Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe Otoyolu projesinde yüzde 62’nin üzerinde gerçekleşme yaşandı. Proje tamamlandığında yıllık zaman ve akaryakıttan 567 milyon TL tasarruf edileceği öngörülüyor. 

Türkiye Gazetesi'nden Osman Çobanoğlu'nun haberine göre; proje kapsamında; köprünün yanı sıra, iki yaklaşım viyadüğü, dört betonarme viyadük, 57 köprü, 31 alt geçit, 217 çeşitli ebatlarda hidrolik ve hizmet amaçlı menfez, 12 kavşak, dört otoyol hizmet tesisi, iki bakım işletme merkezi, yedi ücret toplama istasyonu yapılıyor. 

İLKLER ARASINA GİRECEK

Köprüde 2 bin 23 metre orta açıklık, 770'er metre yan açıklık bulunuyor. Bitirildiğinde bu uzunluk ile dünyanın en uzun orta açıklıklı asma köprüsü olacak olan 1915 Çanakkale Köprüsü, 334 metrelik tepe noktası yüksekliği ile de dünyanın en yüksek kuleli asma köprüsü niteliğine sahip olacak. 

6 DAKİKADA GEÇİLEBİLECEK

Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayan Lapseki-Gelibolu arasındaki boğaz kesimini feribotla geçmek; özellikle yaz aylarındaki yoğun trafik sebebiyle uzun kuyruklar ve bekleme süreleride değerlendirildiğinde 1,5-5 saat arasında değişebiliyor. Bu mesafhale gelecek. Alternatif bir güzergâhın geliştirilmesiyle İstanbul'un, Avrupa ve Anadolu arasında üstlendiği ağır transit trafik yükünün hafifletilmesi de amaçlanıyor. 

Çanakkale Köprüsü ve Otoyolu Projesi'nin yatırım bedelinin finansman maliyeti dâhil 3 milyar avronun üzerinde olduğu duyurulmuştu. 

Köprünün 18 Mart 2022 tarihinde bitirilmesi planlanıyor.

1915 Çanakkale Köprüsü emlak fiyatlarını uçurdu!


Geri Dön