25 / 04 / 2024

1938 yılında Haydarpaşa Lisesi'nin önüne spor kompleksi yapılacak!

1938 yılında Haydarpaşa Lisesi'nin önüne spor kompleksi yapılacak!

Bugün Marmara Üniversitesi'nin bir kampüsü olan eski Tıbbiye binasının önünde bulunan, denize kadar uzanan boş arsa 1938 yılında Celal Bayar'ın emriyle Haydarpaşa Lisesi'ne terk edilecekmiş ve bu araziye bir spor kompleksi inşa edilecekmiş.



1938 yılında Haydarpaşa Lisesi nin önüne spor kompleksi yapılacak!


İmar işleri


Haydarpaşa Lisesi'nin önündeki sahada toprak tesviyesine başlandı


Bu geniş arsada bir spor yeri ve bir park yapılacaktır


    İstanbul'un imarı için ilk beş sene zarfında yapılacak işlerden dün bahsetmiştik. Bunların arasında Haydarpaşa Lisesi'nin bulunduğu eski Tıbbiye Mektebi önünde bir park ve spor yeri yapılması da bulunmaktadır. 

    Eski Tıbbiye Mektebi'nin önü senelerden beri boş bir sahadır. Burası göze çok çirkin görünmektedir. Başvekil Celal Bayar bu çirkinliğe nihayet vermek için bu sahanın tanzimi ve ağaç dikilmesini emretmiştir. Başvekil'in bu emri üzerine Belediye İmar Şubesi'nden gönderilen mimar ve mühendisler, sahada tetkikler yapmışlar ve lise müdürü B. Saffet'ten de mektebin bu husustaki ihtiyaçları etrafında malumat almışlardır. 

    Bundan sonra Belediye İmar Müdürlüğü bir keşif planı yapmıştır. Bu keşif planına göre bu sahada bulunan ve şunun bunun tarafından Emlakı Milliye'den kiralanan harap, eski kulübeler kaldırılacaktır. Burada futbol, voleybol, basketbol gibi spor oyunlarına mahsus güzel bir stad, aynı zamanda deniz sporları için bir de kayıkhane yapılacaktır. Mektep binasından deniz kenarına kadar uzanan bu saha liseye terk edilecektir. 

    İmar Müdürlüğü'nün hazırladığı bu proje iptidai mahiyettedir. Proje, şehircilik mütehassısı B. Prost tarafından tasvip ve usulen Nafıa Vekaleti'nce tasdik edildikten sonra kati şeklini alacaktır. 

    Esasen B. Prost şehrimizde bu seferki ikametinde İstanbul ve Beyoğlu taraflarının tafsilat projeleriyle beraber Kadıköy ve Üsküdar'ın nazım planlarını hazırlayacağından Haydarpaşa Lisesi önündeki sahanın tanzimi 


1938 yılında Haydarpaşa Lisesi nin önüne spor kompleksi yapılacak!


için yapılacak proje, umumi plana girecektir. 

    Haydarpaşa Lisesi'ne mal olacak bu sahanın imar ve tanzim masrafı Maarif Vekaleti bütçesiyle temin edilecektir. Yalnız lüzum görülen fidanlar, belediye tarafından hazırlanacaktır. 

    Başvekil B. Celal Bayar'ın emriyle yapılacak bu proje için Maarif Vekaleti'nin ayıracağı tahsisat miktarı henüz belli değildir. Haydarpaşa Lisesi, elinde bulunan beş yüz liralık tahsisat ile şimdiden sahanın toprak tesviyesine başlamıştır.


(1938 yılında Reşat Altın 13 liraya satılıyormuş.)


Akşam 13 Mayıs 1938 Akşam 



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön