27 / 04 / 2024

1939 yılında belediye Vakıflar Müdürlüğü'ne Eminönü'nde 2.150 metrekare arsayı 500 bin liraya satacakmış!

1939 yılında belediye Vakıflar Müdürlüğü'ne Eminönü'nde 2.150 metrekare arsayı 500 bin liraya satacakmış!

1939 yılında İstanbul Belediyesi, Balıkhane'den Unkapanı'na doğru istimlak edilen sahadan 2 bin 150 metrekare arsayı metrekaresi 223 liradan 500 bin liraya Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne satacakmış.



Evkaf'ın yapacağı büyük bina..

Belediye, Evkaf'a 2.150 metrelik bir sahayı yarım milyon liraya satacak.


Vali ve Belediye Reis B. Lütfi Kırdar, Evkaf Umum Müdürü B. Fahri Kiper, Belediye İmar Müdürlüğü'nde toplanarak bir müddet çalışmışlardır. Bu içtimada Eminönü'nden Unkapanı'na doğru açılacak sahada Evkaf'ın yapacağı inşaat tetkik edilmiştir.

Evkaf Müdürlüğü, şimdiki Balıkhane binasından Unkapanı'na doğru belediyece istimlak edilecek 2150 metre murabbalık arazi belediye tarafından Evkaf'a yarım milyon liraya satacaktır. Bu suretle Belediye bu arazinin metre murabbaını 223 liraya yakın bir paraya satacaktır. Evkaf İdaresi bu sahanın üzerinde yarım milyon lira sarfıyla gayet büyük bir bina inşa edecektir. Bu bina, inşa tarzına göre ortası beş katlı iki tarafı dört  katlı olacak, arasında pasaj bulunacak, binanın cephesi portikli yani caddenin yaya kaldırımını teşkil eden kısmın üstü olacaktır. Bundan başka binanın arkasında birer katlı dükkanlar bulunacaktır.


Bu esası ihtiva edecek plan, Evkaf Fen Heyeti ile Belediye İmar Müdürlüğü mimarları tarafından müştereken hazırlanacaktır. Bina Eminönü ile Unkapanı arasında açılacak sahanın ve sahilde bırakılacak geniş caddenin üzerinde olacaktır. Evkaf Müdürlüğü, bu binayı bilahare kiraya verecektir.


(1939 yılında Reşat Altın 15 liraymış.)


Akşam Gazetesi 17 Kanunuevvel (Aralık) 1939


Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön