18 / 04 / 2024

1955 yılında Elazığ'da arsa fiyatları İstanbul'dan pahalıymış!

1955 yılında Elazığ'da arsa fiyatları İstanbul'dan pahalıymış!

1955 yılında Atatürk Üniversitesi'nin Elazığ'da kurulmasına karar verilmiş ve aynı yılın yazında inşaatı başlayacakmış. Elazığ'a yapılan yatırımlarla şehirdeki arsa fiyatları, İstanbul'dan dahi daha pahalı hale getirmiş.



Elazığ'da arsalar İstanbul'dan da pahalı!


Atatürk Üniversitesi'nin inşaatına yaz mevsiminde başlanması bekleniyor.


  Elazığ (Akşam)- Atatürk Doğu Üniversitesi'nin Elazığ'da kurulmasına karar verilmiş olması dolayısıyla, istimlak işleri tamamlanmıştır. 1955 yaz devresinde inşaata geçileceği beklenmektedir. Üniversiteden sonra şeker ve çimento fabrikalarının açılmasına karar verilmesi ve Hazar Gölü elektrik tünelinin ilerlemekte olması ve mevcut hastanelere ilaveten yeni müesseselerin kurulmakta bulunması, yağlı maddeler ve bisküvi fabrikaları gibi şahsi teşebbüsün ilerlemesi dolayısıyla, il merkezindeki arsa fiyatları yükselmiştir. 

  1938 de beş bin liraya satılan bir bina için halen yüz altmış bin liraya Emlak ve Kredi Bankası talip olmuş ise de binayı sahibinden alamamıştır. 

  Elazığ Vilayet Konağı karşısındaki bir mahal için metre murabbaına bin beş yüz lira fiyat verilmiş olduğu halde, satış yapılamamıştır.

  İl merkezinde çok satılık arsa vardır ve bunları satın almaya talip olanlar mevcuttur. Burada dükkan ve ticarethanelerin kirası senelik ödenir. Bu sebeple senelik, 1940 yılında 250 lira olan bir sıra dükkanın, bugün yalnız bir aylık kirası dört yüz liradır. Eski vali konağı 1945 senesinde on beş bin liraya müşteri bulamamışken, bu sene iki yüz seksen bin liraya talibi vardır. Hususi muhasebe dairesi ise bu fiyatı az bulmaktadır.  


(1955 yılında Reşat Altın 74 liraya satılıyormuş.)


Akşam Gazetesi 18 Ocak 1955



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com


Geri Dön