26 / 04 / 2024

1999 yılında Taksim'e camisiz proje!

1999 yılında Taksim'e camisiz proje!

1999 yılında Büyükşehir Belediyesi'nin Taksim Meydanı ve çevresi için yeni bir proje hazırlamış. 25 trilyonluk projeye göre, trafik yerin altından tünellerle birbiribe bağlanacakmış ve meydan tamamen yayalaştırılacakmış.



1999 yılında Taksim e camisiz proje!


İŞTE BELEDİYENİN CAMİSİZ PROJESİ


Taksim böyle olacak


Tarlabaşı-Harbiye-Gümüşsuyu-Sıraevler yer altından birbirine tünellerle bağlanacak. Meydan tamamen yayalaştırılacak


-25 trilyonluk dev yatırım projesi Anıtlar Kurulu'ndan onay bekliyor. İnşaatın 2003 yılında bitmesi hedefleniyor.


-Yerin altına inşa edilecek iki katlı tünelin alt katına araçlar, üst katını ise otobüslerle tonajlı araçlar kullanacak. 


-Araçlar trafik yoğunluğuna takılıp zaman kaybetmeyecek. Taksim'de yürüyen yayalar bir tek araç görmeyecek...


-Büyükşehir Belediyesi'nin yetkilileri, ''İstanbul'un göbeğindeki kaos bitecek, yayaya saygı gelecek'' diyor.


YERALTINDAKİ DÜNYA


    BÜYÜKŞEHİR Belediyesi'nin sadece Taksim ve çevresinde değil tüm İstanbul trafiğine soluk aldıracak. Kentsel Tasarım Projesi için, İstanbul 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu'nun onayı alınır alınmaz düğmeye basılacak. Trafik Harbiye, Taşkışla, Dolapdere, Tarlabaşı, Gümüşsuyu ve Sıraevler'de yeraltına inecek. Dokuz yola açılan ve trafiği arapsaçına çeviren Divan Oteli kavşağındaki kaos, buradan Tarlabaşı'na uzanacak 600 metrelik tünelle tarihe karışacak; Taksim'den diğer ana arterlere yeraltından, kesintisiz ve son derece rahat bir ulaşım sağlanacak.


2003'TE BİTECEK


    DOLAPDERE-Taşkışla arasındaki tünelle araçlar E-5'ten direkt Taksim'e ulaşacak. Gümüşsuyu, Sıraselviler ve Tarlabaşı'ndan girecek araçlar da yeraltından Harbiye, Taşkışla veya Dolapdere yönüne akacak. 2 kat tünelin en altına otobüsler, üst katını ise araçlar kullanacak. Taksim Meydanı'nda sistem metro ile entegre olacak. Dev projenin bitiş tarihi için Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, 2003 yılının hedef alındığını belirtiyorlar; şöyle diyorlar: ''Koruma Kurulu'ndan onay çıkar çıkmaz çalışmalara başlayıp, gecikmeye meydan bırakmayacağız. Kaynak sorununun altyapısını çözmüş durumdayız. Takvimin rötarsız işleyeceğini umuyoruz.''


(1999 yılında Reşat Altın 29.000.000 liraya satılıyormuş.)


Sabah 30 Eylül 1999



Abdullah Kutalmış MIZRAK/Emlakkulisi.com




Geri Dön