18 / 04 / 2024

20 yılda 6.7 milyon konut yenilenecek!

20 yılda 6.7 milyon konut yenilenecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye genelinde 2000 yılı öncesinde mevzuatlara aykırı yapılan ve tehlike arz eden yaklaşık 6.7 milyon konutun bulunduğunu açıkladı.



Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu görüşmelerinde CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu’nun, “6306 sayılı Kanun, deprem riski altındaki alanları dönüştürmüyor, rant sağlıyor” sözlerine yazılı olarak cevap veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Türkiye’de bulunan konutların durumlarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. 

 20 yılda 6.7 milyon konut yenilenecek!

Gazete Duvar'dan Serkan Alan'ın haberine göre; 2012 yılından günümüze kadar gerçekleştirilen riskli yapı tespitleriyle binalardaki ortalama beton dayanımının 11.5 olduğunu, yüzde 95’inde nervür (Betonun direncini artırmak amacıyla kullanılan çıkıntılı demir) olmadığını belirten Kurum, denetimden geçen konutların yüzde 67’sinde korozyon yani paslanma bulunduğunu belirtti.

20 YILDA 6.7 MİLYON KONUT YENİLENECEK

Türkiye genelindeki depremsellik durumunu ve 2000 yılı öncesi mevzuata aykırı şekilde yapılan binaların olduğunu söyleyen Kurum Türkiye’de tehlike taşıyan yaklaşık 6.7 milyon konutun olduğunu ve bu konutların ivedilikle yenilenmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Bu kapsamda yapılan uygulamaların “rant uygulamaları” olmadığını, zorunluluk tutulduğunu söyleyen Kurum, yılda 300 bin olmak üzere toplam 20 yılda 6.7 milyon konutun yenileneceğini sözlerine ekledi.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE BELEDİYELERLE İŞBİRLİĞİ

Kentsel dönüşüm sürecinin daha sağlıklı yürütülebilmesi için çalışmalarda bulunduklarını söyleyen Kurum belediyelerle işbirliği içinde olduklarını söyleyerek “Belediyelerden kentsel dönüşüm stratejisi belgesi istenmekte olup uygulamalar bu belge kapsamında yürütülmektedir. Bu şekilde öncelikle deprem, sel, taşkın gibi afetlerle yapı durumları göz önünde bulundurularak aciliyet durumuna göre öncelikli dönüştürülmesi gereken alanlar kent bütünü üzerinden belirlenmektedir” açıklamasında bulundu.

İstanbul'un riskli ve sağlam zeminleri: İlçe ilçe risk haritası!


Geri Dön