19 / 03 / 2024

20 yılda 6 milyon 700 bin konut yenilenecek!

20 yılda 6 milyon 700 bin konut yenilenecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, ülkemizde kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu söyleyerek yılda 300 bin konutun dönüştürülmesini hedeflediklerini açıkladı. Kurum, 20 yılda 6 milyon 700 bin konutun yıkılıp yeniden yapılması gerektiğini kaydetti..



Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Tokat, Amasya, Erzurum, Konya, Şanlıurfa, Gaziantep ve İstanbul'da  TOKİ  tarafından hayata geçirilen konut projelerini inceleyerek planlanan bir dizi uygulama hakkında bilgi verdi.

TOKATTA 436 KONUT

Murat Kurum, Tokat Dedeli Mahallesinde yapımı süren 436 konut ve iş merkezinden oluşan projenin yılın ilk yarısında hak sahiplerine teslim edileceğini söyledi. Konutların 292'si 2+1 planında olup Emeklilere ikinci Bahar Projesi kapsamında emekli vatandaşlar için, kalan kısmı ise orta gelir grubundaki vatandaşlar için üretildi. Tokat Mevlevihanesi ve Bey Sokak'taki restorasyon çalışmalarını da yerinde inceleyen Kurum, millet bahçesi yapılması öngörülen, Yeşilırmak'ın geçtiği Gümenek mesire yerini gezerek alanla ilgili bilgi aldı.

AMASYA'DA YEREL MİMARİ UYGULAMA

Bakan Kurum, Şehzadeler şehri Amasya'da TOKİ tarafından hayata geçirilen 356 konut ile sosyal donatı alanının Amasya'nın yerel mimari dokusunun dikkate alınarak tasarlandığını vurguladı. Konutun yanı sıra yerleşimde cami ve iş merkezi gibi sosyal ve ticari birimlerin de bulunduğunu belirten Kurum, uygulamanın kısa süre içinde hak sahiplerine teslim edileceğini söyledi. Amasya Atık Su ve Kanalizasyon Arıtma Tesisinde incelemelerde bulunan Kurum, Vakıflar Genel Müdürlüğünce restore edilen Sultan II. Bayezid Camisi, kentsel dönüşüm alanları ile Hacı İlyas mevkisinde millet bahçesi yapılması öngörülen bölgeyi de gezdi.

YILDIZKENT TOKİ İLE YENİ YAŞAM ALANI

Erzurum ziyaretinde Kültür Yolu Projesi, kentsel dönüşüm projeleri, Erzurum Kalesi çevresi ile tarihi Üç Kümbetler'de incelemelerde bulunan Kurum, Yıldızkent TOKİ Konutlarını gezdi. Kurum, TOKİ konutlarının bu ay içinde hak sahiplerine teslim edileceğini söyleyerek, kentteki dönüşüm ve restorasyon çalışmalarıyla ilgili de bilgi verdi.

TOKİ tarafından Yıldızkent'te yapımı devam eden konutların cephe tasarımlarında modern mimari anlayış hakim kılındı. Geleneksel konutlardaki mimar elemanlarının modernize edilerek uygulandığı projede, ahşap görünümlü cephe kaplamaları ve söveler ile zemin kat seviyesinde taş kaplamalar kullanılıyor. Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi kapsamında hayata geçirilen Yıldızkent TOK Kontları iki etap hâlinde inşa edilirken proje kapsamında toplam bin 650 konut, iki ticaret merkezi, beş dükkân ile iki cami bulunuyor.

Bakan Kurum ayrıca, Erzurum Kalesi'ni de içine alan bölgede yaklaşık 250-300 metrekarelik millet bahçesi oluşturacaklarını da aktardı.

DÖNÜŞÜM HIZLANACAK

Bakan Murat Kurum, Konya Meram Belediyesi tarafından yapılan Uluırmak Evleri'nin temel atma töreninde TOKİ'nin bir yeni konut yapacağını açıkladı. Mart ayında konutlar için talep toplama sürecinin başlayacağını belirten Kurum, "Bu konutlarını kısmını organize sanayi bölgesinde çalışan vatandaşlarımıza, bir kısmını da alt gelir grubundaki vatandaşlarımıza sunacağız" dedi. Kentsel dönüşüm çalışmalarına da değinen Kurum, Mevlâna Meydanı'nın örnek bir uygulama olacağını belirterek, TOKİ ile bu kapsamda önemli çalışmalar yürütüleceğini aktardı. Bugüne kadar yaklaşık 594 bin konutun dönüşüm sürecinin başladığını dile getiren Kurum, yeni yasayla bunun daha da hızlandırılacağını kaydetti.

GAZİANTEP'E 8 MİLYAR 115 MİLYON TL YATIRIM

Bakan Kurum, Gaziantep durağında TOKİ Başkanı Ömer Bulut ve Belediye Başkanı Fatma Şahin ile yapımı süren 50 bin konutluk Kuzeyşehir Projesi'nin tamamlanan etabını gezdi. Kentin en büyük kentsel dönüşüm projesinin Aydınlar Mahallesindeki 190 bin metrekarelik alanda TOKİ eliyle gerçekleştirileceğini söyleyen Kurum, metruk, deprem riski taşıyan yapıların dahil edildiği yenileme çalışmalarına bu yıl başlanacağını belirtti. Kurum, Bakanlık tarafından bugüne kadar Gaziantep'e 8 milyar 115 milyon TL’lik yatırım yapıldığını hatırlatarak, 1 milyar 466 milyon TL'lik yatırımın ise sürdüğünü kaydetti.

ŞANLIURFA'YA İKİNCİ MİLLET BAHÇESİ

Şanlıurfa'da şehrin potansiyelini yükseltecek yeni plan ve uygulamaları hayata geçireceklerini bildiren Kurum, Karakoyun, Eski Sanayi Sitesi ve Yeşildirek Mahallesi kentsel dönüşüm alanlarında incelemelerde bulunarak, "Şehir merkezinde, içinde bisiklet ve yürüyüş yollarının, millet kıraathanesinin olduğu Şanlıurfa halkının huzurla vakit geçireceği ikinci millet bahçesini kazandırmak için adım atıyoruz" diye konuştu.

DÖNÜŞÜME 8,5 MİLYAR TL YATIRIM

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ankara'da düzenlenen Kentsel Dönüşüm ve Akıllı Şehirler Kurultayı'nda, kentsel dönüşümde hedeflerinin, yeni, ideal ve modern üretimler olduğunu söyledi. Hayata geçirilen projelere değinen Bakan Kurum, "Toplamda 8,5 milyar TL kaynak aktarılan kentsel dönüşüm sayesinde 662 bin bağımsız birim dönüşüm kapsamına alındı, 594 bin konut dönüşüme tabi oldu. 53 ilimizde 237 riskli alanda çalışmalarımızı sürdürüyoruz" dedi. Ülke nüfusunun yüzde 71'inin birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yaşadığını belirten Kurum, kentsel dönüşümün kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Gelecek 20 yıl içinde 6 milyon 700 bin konutun yıkılıp yeniden yapılması gerektiğine dikkat çeken Kurum, yılda 300 bin konutun dönüştürülmesinin hedeflendiğini, bunun bir kısmının bakanlık ve bağlı kuruluşları TOKİ, Emlak Konut ve iller Bankasıyla yapılacağını söyledi. Kurum, "Bunun kamu tarafı yüzde 20'sini içeriyor, yüzde 80'ini de özel sektörle yapmamız gerekiyor" diyerek çalışmaların, kentlerin kimliği korunarak hayata geçirildiğini söyledi.

TRABZON ÇÖMLEKÇİ'DE DÖNÜŞÜM

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Trabzon ve ilçelerinde hayata geçirdiği ve planlanma aşamasındaki yeni projelerini değerlendiren Kurum, Trabzon genelinde 4 milyar 624 milyon TL yatırım yaptıklarını, devam eden çalışmaların ise yaklaşık 510 milyon TL tutarında olduğunu söyledi. Bakan Kurum ''Trabzon'un tarihi, doğası ve kültürel değerlerinin önemine değinerek, sanayileşme çarpık kentleşme, köyden kente göçle şehirde düzensiz yapılaşma oluştuğunu ifade etti. Kurum, Çömlekçi Mahallesinde 89 bir metrekarelik alanda örnek bir kentse dönüşüm çalışması yapmak istediklerin/ belirterek, 2019’da başlayacak projeyi 2023 yılında tamamlamayı hedeflediklerini, bu kapsamda Çömlekçi ile Meydan semti arasında yürüyen merpen aksıyla iki birbirine bağlanacağını söyledi. Bakan Kurum, Pazarkapı, Zağnos ve Çömlekçi'de dönüşüm projelerinin bölge halkının görüşleri de dikkate alınarak katılımcı bir anlayışla yürütüleceğini belirterek, şehre üç millet bahçesi kazandırılacağını sözlerime ekledi.

Türkiye'de deprem riski taşıyan bina kalmayacak!


Geri Dön